E-bogslæsere hjælper ordblinde

De korte linier og muligheden for større skrift i e-bøger betyder, at flere ordblinde kommer i gang med læsningen.

E-bøger har den fordel, at man selv kan vælge skrifttype og skriftstørrelse. Dermed kan man forstørre teksten, så der ikke er så mange ord på hver linie, og det hjælper faktisk ordblinde, viser ny undersøgelse. Arkivfoto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Korte tekstlinier på e-bogslæsere og mulighed for at ændre på skriftstørrelsen kan hjælpe visse ordblinde med at sætte læsehastigheden og -forståelsen i vejret.

Det er resultatet af en amerikansk undersøgelse blandt 100 elever, som har læst tekster i traditionelle bøger og på de særlige e-bogslæsere, hvis skærme er indrettet til langtidslæsning.

De, der havde sværest ved at afkode ordene, viste sig at læse hurtigere, når det skete på en e-bogslæser, som typisk har en størrelse på seks-syv tommer og derfor har korte linier. Samtidig kan man ændre på både skriften og skriftstørrelsen, hvorefter teksten tilpasser sig skærmen. De, der har begrænset visuel opmærksomhed, opnåede en bedre forståelse af teksten på e-bogslæserskærmen.

Få ord pr. linie hjælper

»Nøglefaktoren er, at der er få ord pr. linie. Vi tror, at det ville være det samme på papir, på tavle eller på enhver anden enhed. Hvis folk kæmper med at læse, vil de simpelt hen kunne forstørre teksten på deres små computerlignende enheder og prøve af, om det at se færre ord ad gangen hjælper,« siger dr. Matthew Schneps fra Science Education Center på Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics til britiske BBC.

Den britiske ordblindeforening, British Dyslexia Association, fremhæver også, at e-bogslæsere har indbyggede ordbøger, så man let kan slå et ord op ved at markere det på skærmen. Endelig vil særlig software, der kan læse teksten op, samtidig med at man selv læser, hos nogen fjerne skrækken for at kaste sig over læsningen.

Danske biblioteker kobler e-bogslæsere ud

E-bøger er en voldsomt voksende størrelse, og de er efterhånden faldet i pris, så det ikke koster det samme at købe en trykt bog som en digital fil.

Også bibliotekerne har taget e-bøger til sig, selv om de danske bibliotekers Ereolen.dk for nylig gjorde det umuligt at læse de lånte bøger på de e-bogslæsere, som på grund af skærmen er særligt egnede til formålet og bl.a. også kan bruges i direkte sollys. Nu skal man i stedet installere et program på sin PC eller sin telefon eller tavle-PC og må nøjes med at læse Ereolens bøger dér, fordi bøgerne nu ikke længere leveres i standardformatet til e-bøger, .epub.

Ifølge Ordblinde-/Dyslexiforeningen i Danmark opfatter syv procent af de voksne danskere sig selv som ordblinde. Udenlandske undersøgelser vurderer, at to-fem procent af befolkningen er ordblinde, alt efter hvor man sætter grænsen for ordblindhed.