Du kan blive Spiderman

En dragt til at klatre på lodrette facader kan blive virkelighed en dag, hævder forskere.

Foto: Lars Møller/ Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kunne du tænke dig at forcere en lodret væg, som var du en edderkop eller en gekko? Muligheden er der i fremtiden, hvis man skal tro rapporten the Journal of Physics: Condensed Matter. Det skriver BBC.

Små hår gør, at edderkopper kan klæbe sig til overflader, og nogle studier viser, at gekkoen, en fem - ti centimeter lang øgle, kan klare op til flere hundrede gange deres egen kropsvægt.

Derudover kan gekkoer kravle op ad vægge og hænge med hovedet nedaf på pudsede ruder. Netop de iagttagelser forsøger forskere at kopiere til en menneskelig "spidermandragt", og konklusionen er indtil videre, at det er muligt at skabe en sådan dragt.

Professor Nicola Pugno, fra den polytekniske afdeling i Torino, Italien har beregnet, hvordan tilstrækkeligt klæbrigt materiale kan skabes til en "menneskedragt".

Små rør af kulstof, der fungerer som mikrocylindere af mikroskopisk størrelse bliver metoden bag en eventuel dragt. Fibrene er ultrastærke og kan organiseres i flere lag større fibrer, der så skal fungere som gekkohår.