Drengene blæser på kondomet

For mange unge tager chancen og dyrker ubeskyttet sex, når de møder en ny partner. Specielt pigerne føler det akavet at bede fyren bruge kondom, viser ny undersøgelse om unges sexvaner.

Både piger og drenge ser stort på at bruge kondom, første gang de har sex med en ny partner.<br>Modelfoto: Simon Knudsen Fold sammen
Læs mere

Danske unge har en sexadfærd, der sætter dem i risiko både for en kønssygdom og uønsket graviditet.

Men det er ikke fordi, de ikke kender nok til prævention.

Problemet består i, at kondomet for ofte bliver liggende i bukselommen eller håndtasken, når det går allerhedest til. Specielt hvis de er sammen med en ny partner.

En dugfrisk undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen om de 15-24 åriges seksualitet - viden, holdninger og adfærd, Ung2006, afslører, at skolelærdommen i faget seksualundervisning trænger til en genopfriskning. Og noget tyder på, at det vil være en god idé at undervise piger og drenge hver for sig, lyder det fra fagfolk.

Ung2006 bygger på 3.695 internetbesvarelser fra unge etniske danskere og unge med indvandrerbaggrund.

Undersøgelsen viser, at mere end en tredjedel af de 15-24 årige undlader at bruge kondom første gang, de har sex med en ny partner.

23 pct. af unge danske mænd synes ligefrem, det er ok at lade være at bruge kondom for at beskytte sig mod kønssygdomme. Kun 10 pct. af kvinderne synes, det er ok. Ifølge afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, Jan Fouchard, mangler mændene i for høj grad solidaritet med kvinderne og deres helbred.

Det fremgår af Ung2006, at de unge generelt er veloplyste, selvom deres viden om præventionsformer stort set begrænser sig til kondom, p-piller og mini-piller.

Men der er en stor kløft mellem, hvad de unge ved om prævention og beskyttelse mod både uønsket graviditet og seksuelt overførte sygdomme, og hvordan de opfører sig, når de kommer i fysisk nærkontakt med en anden person.

De unge har en ganske god viden om, at kondomer kan beskytte mod kønssygdomme, men tager ikke risikoen alvorligt, fordi de ikke regner med, at den partner, de har valgt, kan være smittet.

Svær samtale
Halvdelen af de 20-24 årige unge mænd beskytter sig ikke konsekvent, når de møder en ny partner. Det gør en tredjedel af de 20-24 årige kvinder heller ikke. Og det tal chokerer formanden for Sex & Samfund, læge Cristian Graugaard.

»Seksualundervisningen i skolen må målrettes, så de unge kan transformere deres viden til levet liv,« siger han.

De unge føler det svært at tale prævention med en ny partner. Der opstår en pinlig pause i samspillet mellem dreng og pige, hvis de skal stoppe midt i det hele for at trække et kondom på, lyder det fra de unge i Ung2006.

Til gengæld har de ingen blufærdighed, når det gælder om at opspore evt. smittekontakter. 97-98 pct. af de unge mener, det er acceptabelt og naturligt at kontakte tidligere kærester og fortælle, at man har fået konstateret en kønssygdom.

Og stik mod alle fordomme, så bliver de unge ikke yngre og yngre, når de gør deres første seksuelle erfaring. Den seksuelle debutalder er ca. 16 år, og det har den været de seneste 20 år.