Dræbersnegle trives i rige lande

Såkaldt invasive arter af planter og dyr har det godt i lande, hvor velstanden er stor, viser EU-forskning.

Dræbersnegl. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bjørneklo, hybenrose, amerikansk mink, dræbersnegl og pæleorm er eksempler på sortlistede plante- og dyrearter, som ikke hører hjemme i Danmark men er betydelige trusler mod den danske flora og fauna. Nu viser resultaterne fra et EU forskningsprogram, DAISIE, at vi først og fremmest kan takke vores høje velstand for de fjendtlige invasioner.

Forskerne har vurderet tre hovedårsager til, at fremmede dyre- og plantearter kan trænge ind på nye territorier og gøre livet surt for lokale økologiske systemer.

Hovedresultatet er, at den transport, handel og rejsevirksomhed, der er knyttet til regioner med vækst og velstand, er den vigtigste kilde til spredning af de fremmede arter. To andre faktorer, klimaet og spørgsmålet om regionen er en ø eller fastland, betyder generelt noget mindre for spredningen.

- Resultatet indikerer, at problemet med de invasive arter alt andet lige vil vokse i takt med at handelen mellem regioner fortsætter med at vokse samtidig med, at regionerne er uvillige til at afskrive velstand for at forebygge invasion af planter og dyr. En mulig løsning kunne være at finde frem til de ansvarlige for trafik, der slæber invasive arter med sig og udvikle lovgivning, der begrænser risikoen for invasionerne, lyder det i en pressemeddelelse fra EUs miljødirektorat.

I Danmark er der registreret mere end 2.500 dyre - og plantearter, som ikke hører hjemme i landet og hvert år kommer nye til. Langt de fleste overlever ikke de nye omgivelser og det nye klima. Men et mindretal etablerer sig og breder sig på bekostning af den lokale natur, de arter kaldes invasive.

Et eksempel er kæmpe-bjørneklo. Planten findes naturligt i Kaukasus bjergene og mennesker har bragt den derfra til blandt andet Danmark. Her i landet breder planten sig voldsomt og kan fuldstændig dække f.eks. en mose så alle de planter, der naturligt ville vokse i mosen bliver skygget ihjel.

Skov- og Naturstyrelsen opfordrer danskerne til at indberette det til styrelsen, hvis de støder på invasive arter. Styrelsen har oprettet en særlig indberetningsportal på sin hjemmeside, skovognatur.dk.