Dræberhaj tæt på Danmark

Mindst én haj er observeret ved Sydenglands kyster, hvorfra de sagtens kan finde vej til danske farvande.

Sådan ser en hvidhaj ud. Den eller de hajer, der er observeret ud for Cornwalls kyster, vurderes af eksperter til at være af denne menneskeædende art. Foto: Jeannot Lapeyre/AFP Fold sammen
Læs mere

En eller to store hajer er de senere dage blevet observeret nær Cornwalls kyst i det sydlige England, og kan hajerne finde vej til de sydengelske farvande, så kan de også finde vej til de danske farvande.

I begge tilfælde er hajerne blevet filmet, og på baggrund af billederne vurderer eksperter, at der kan være tale om de op til syv meter lange og to ton tunge hvidhajer.

Ifølge eksperterne kan hajerne sagtens være taget på langfart til Cornwalls kyst, hvor der er rigeligt med føde til dem. Den ene blev da også observeret, da den angiveligt var i gang med at jage delfiner under 200 meter fra kysten.

Det er ikke første gang, der bliver observeret store dræberhajer i engelske farvande. For tre år siden blev der også slået hajalarm i Sydengland, men akkurat som dengang er det ikke sikkert, at dette års hajer rent faktisk er hvidhajer.

Det fortæller udstillings­leder på Kattegatcentret i Grenaa, Jørgen Møller, som forklarer, at det er meget svært at artsbestemme de engelske hajer på baggrund af de billeder, der er taget af dem. Den ene haj er fotograferet på så lang afstand, at den er vanskelig at fåøje på, og den anden er filmet, så det kun er muligt at se dens ryg- og halefinne.

»Men det er tydeligt, at der er tale om en stor haj,« siger han.

Ifølge Jørgen Møller er hvidhajerne, hvis de altså er hvidhajer, svømmet til England ved et tilfælde. Deres nordligste udbredelse i Europa er i Biscayen ud for Spanien og Frankrig. De er altså strejfere, og da de er i stand til at svømme rigtig langt, er det ikke umuligt, at de vil strejfe endnu længere og finde vej til Nordsøen og dermed danske farvande.

»Umiddelbart er der ikke noget i vejen for, at de kan gøre det,« siger Jørgen Møller.

Det er ikke det samme, som at de vil søge ind til vester­havskysten for at jage badegæster, understreger han. Men, som han tilføjer, »store rovdyr kræver store byttedyr«, og »hvidhajer er opportunistiske jægere«.

Men foreløbig er der ikke set hvidhajer i danske farvande, ligesom der heller aldrig er rapporteret om hajangreb på mennesker i hverken Danmark eller resten af Norden.

I alt er der kendt 28 hajarter fra danske farvande, otte af dem er hjemmehørende, og langt de fleste søger kun sjældent ind til kysterne og er i givet fald små. Og dog. I 2003 spottede forskere fra Danmarks Miljøundersøgelser en hammerhaj i Nordsøen, og tilbage i 1937 blev en over fem meter lang, tropisk hammerhaj på afveje fanget i levende live ved Sjællands Odde.

Angiveligt er verdens største fisk, den op til 18 meter lange hvalhaj, også blevet set i Nordsøen de senere år, mens verdens næststørste fisk, den 12 meter lange brugde, til gengæld jævnligt bliver set i danske farvande. Den er kendt fra bl.a. Læsø, Samsø og Sjælland. Både hvalhajen og brugden er harmløse og lever af smådyr.