Dit Facebook-sprog afslører hvem du er

Kvinder skriver om shopping, og mænd bander. Amerikanske forskere har analyseret mere end 700 millioner ord fra statusopdateringer på Facebook. Herudfra kan de forudsige køn og alder på personerne - og oplyse, at de mest følelsesmæssigt stabile mennesker ofte skriver om sport.

I denne ordsky har forskerne fra det amerikanske universitet University of Pennsylvania samlet de ord, der typisk anvendes af brugere af Facebook, som er ekstroverte. Foto: Penn / University of Pennsylvania Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Ya«, weekend, fest, begejstret og klar.

Umiddelbart er det let at afkode, at de ord ikke tilhører en trist person, mens ord som »zombie«, suk, åbenbart og depression formentlig bliver brugt af folk, der er mindre begejstrede.

Men at personer, der mest følelsesmæssigt stabile, oftere bruger ord relateret til aktivitet og sociale gøremål som blandt andet »snowboarding«, møde og basketball, ligger formentlig ikke altid lige for.

En gruppe forskere ved det amerikanske universitet University of Pennsylvania har ved hjælp af 75.000 frivillige deltagere analyseret de statusopdateringer, deltagerne har delt i det sociale netværk Facebook.

Ved at udvikle en software til analysen, har forskerne været i stand til at forudsige folks alder, køn og forventede svar i et personlighedsskema, de også blev bedt om at udfylde.

I 92 procent af tilfældene ramte de plet i forhold til at forudse en Facebook brugers køn baseret alene på sproget i deres statusopdatering. Ligesom de i halvdelen af tilfældene kunne forudsige en persons alder inden for et treårs interval.

Deltagerne i studiet gennemførte et personlighedsspørgeskema via en applikations på Facebook og gjorde deres statusopdateringer i det sociale netværk tilgængelig for forskerne, som analyserede på de sproglige mønstre i deltagernes mere end 700 millioner ord, sætninger og emner i statusopdateringerne.

For at visualisere studiets resultater har forskerne samlet ordene i »skyer« (som på billederne), der kan forudsige en given egenskab, og hvor styrken af et bestemt ord er præsenteret i bogstavernes størrelse.

Kvinder skriver om shopping - mænd bander

Ser man isoleret på kvinder, bruger de oftest ord som shopping, elsker dig, mor og mit hår, mens mænd er mere tilbøjelige til at bande og bruge ord som »fuck« og i øvrigt skrive om teknologis grej som Xbox og PS3.

Mens de 13 til 18-årige skriver »ha ha«, »lol« og lektier, er de 23 til 29-årige mere tilbøjelige til at bruge ord som arbejde, på arbejde, bryllup og øl, og de 30 til 65-årige skriver datter, søn og familie. I skyen af ord med et sprog, der anvendes at mere ekstroverte personer, ord som »fest« og »jeg kan ikke vente«, der er blandt dem, som breder sig mest.

»Det kan synes indlysende, at en super udadvendt person vil snakke meget om fester. Men samlet set giver »ordskyerne« et hidtil uset vindue ind i den psykologiske del af mennesker med en given egenskab. Mange af dem er umiddelbart indlysende, når de står der, og hver enkelt giver god mening, men ville du have tænke på dem alle - eller endda de fleste af dem?,« lyder spørgsmålet fra forskerne i præsentationen af resultaterne.

»Når jeg spørger mig selv, hvad det vil sige af være ekstrovert? Hvordan det er at være en teenagepige? Hvordan det er at være skizofren eller neurotisk? Eller hvordan det er være 70 år gammel, så kommer disse skyer af ord meget tættere på sagens kerne - end alle mulige slags spørgeskemaer gør,« forklarer direktør for universitetets center for positiv psykologi, Martin Seligma i en kommentar til undersøgelsen.

I forbindelse med studiet er forskerne eksempelvis nået frem til, at de deltagere, der scorede lavt på en neurotisk skala - altså dem med størst følelsesmæssig stabilitet - i et større omfang brugte ord i relation til aktiviteter som eksempelvis »snowboarding«, møde og basketball.

»Det garanterer ikke, at det at dyrke sport gør dig mindre neurotisk - det kunne også være, at neurotisk adfærd får folk til at undgå sport. Men det antyder, at vi bør undersøge muligheden for, at folk med neurotisk adfærd kunne blive mere følelsesmæssigt stabile, hvis de dyrkede mere sport,« forklarer professor Lyle Ungar fra universitetets center for computer- og informationsvidenskab.