Disse lande plagierer oftest forskningsartikler

En ny undersøgelse afslører langfingrede forskere, der har snuppet tekst fra andres forskningsartikler uden at citere kilden. Danske forskere er blandt duksene, der næsten aldrig kopierer andres tekster.

Arkivfoto. Jorden som set fra sattelit d. 5 december 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: "AFP PHOTO / 2014 EUMETSAT "
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I hvilke lande har forskerne mest tendens til at plagiere hinanden?

Det giver en ny undersøgelse et indblik i.

Undersøgelsen bygger på analyser af hundredtusindvis af indsendte manuskripter til internettjenesten arXiv, der lagrer forskningsartikler digitalt.

Analysen viser, at genbrug af andres tekst er overraskende almindeligt, skriver Sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

Efter at have frasorteret lovlige citeringer af andre artikler samt review-artikler (hvor der samles op på allerede publicerede artikler) nåede forskerne frem til, at én ud af 16 arXiv-forfattere havde kopieret lange sætninger og fraser fra deres egne tidligere publiceringer.

Læs også hos Videnskab.dk: Computer-algoritme afslører videnskabeligt plagiat

Men mere bekymrende var det, at én ud af 1.000 af forfatterne havde kopieret store mængder tekst fra andre forskeres artikler uden at citere dem, skriver Sciencemag.org.

Sciencemag.org har arbejdet videre på analysen - som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS – og udarbejdet et kort, som viser, at forskere i nogle nationer har mere tendens til at kopiere andres tekster end forskere i andre nationer.

Men hvor i verden plagierer forskerne så hinanden mest?

Ifølge Sciencemag.org er forskerne ’dukse’ i USA, Canada, samt indutrialiserede lande i Europa og Asien – her kopierer de hinanden mindre ofte end andre steder.

Læs også hos Videnskab.dk: Kinesiske forskere kopierer andres forskning

For eksempel  har mere end 20 procent (38 af 186) af forfatterne fra Bulgarien kopieret tekst, mens det samme kun gælder fem ud af 207 artikler fra New Zealand. I Japan er tallet omkring 6 procent (269 af 4759), mens Iran til sammenligning lå på 15 procent (164 ud af 1054), skriver Sciencemag.org.

En af forskerne bag artiklen i PNAS understreger dog, at selvom der er kopieret store mængder tekst i nogle af forskningsartiklerne, er der ikke nødvendigvis tale om plagiering i egentlig forstand.

Læs mere og se verdenskort over udbredelsen af plagiering på Videnskab.dk.