Dinosaurerne indtog jorden overraskende hurtigt

Dinosaurerne udviklede sig hurtigere end hidtil antaget, viser analyser af fossile klippestykker.

Foto: HO

Det kan være svært at begribe, hvordan et gigantisk dyr som dinosauren i første omgang er opstået. Hvor kom den pludselig fra, og hvornår skete det egentlig?

Fascinationen for kæmpernes opståen har ledt et hold af palæontologer til at udfordre den viden, som allerede er på området. Og forskernes nye resultater overrasker. Det skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Fjer gjorde dinosaurerne sexede

Analyser af oldgamle klippefossiler fra Argentina viser nemlig, at evolutionen skete på forbavsende kort tid.

Fra dinosaurerne tog over fra deres forfædre, gik der 5 til 10 millioner år mindre, end man indtil nu har troet, skriver Nature.com.

»De dukkede op, og de begyndte at sprede sig ganske hurtigt. De udviklede sig virkelig vellykket,« siger hovedforfatter til det nye studie Claudia Marsicano fra the University of Buenos Aires til Nature.com.

Læs også på Videnskab.dk: Derfor holdt dinosaurerne sig fra ækvator i 30 millioner år

Studiet, der er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, bygger på palæontologernes intense studier af to klippeformationer kaldet Chañares og Ischigualasto i det nordlige Argentina.

Klippeformationerne ligger lige under hinanden og er for et hold palæontologer en forhistorisk guldgrube.

»Hvis du er ude efter at forstå dinosaurernes oprindelse, er det her stedet at gå hen,« siger medlem af forskerholdet Randall Irmis, der til dagligt er tilknyttet the Natural History Museum of Utah til Nature.com.

Læs også på Videnskab.dk: Dinosaurer var pressede, allerede før katastrofen ramte Jorden.

Mens Chañares er kendt for at indeholde fossiler fra dinosaurernes forfædre, gemmer Ischigualasto nemlig på fossiler fra nogle af de tidligst kendte dinosaurer, der levede for omtrent 230 millioner år siden.

Forhåbningen hos palæontologerne var, at de, ved at datere forfædrenes fossiler præcist, kunne komme dinosaurernes evolutionære udvikling et skridt nærmere.

Missionen lykkedes. Indtil nu har tidligere forskning dateret dino-forfædrenes spor fra Chañares til at være mellem 237 og 247 millioner år gamle.

Men det australske hold af palæontologer gik efter en mere præcis datering. Ved at analysere forholdet mellem bly og uran i to stenprøvers zircon-krystaller, har de kunnet fastslå, at fossilerne ikke er mere end 234-236 millioner år gamle.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan finder du dinosaurer i Danmark http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/sadan-finder-du-dinosaurer-i-danmark

Altså udviklede dinosaurerne sig fem til ti millioner år hurtigere end hidtil antaget. Det resultatet kaster et helt nyt lys over årsagen til dinosaurernes udvikling.

Den hidtidige forestilling om dinosaurernes oprindelse, der bygger på at dinosaurerne opstod, fordi naturen på Jorden ændrede sig, mener Randall Irmis og hans kollegaer ikke holder stik.

»Når vi ser på de økosystemer, der var under de dinosaurernes første reptile forfædre, og de økosystemer der var under de første dinosaurer, er det interessant, at vi ikke ser den store forskel på, hvordan økosystemerne er sat sammen,« siger han til Livescience.com.

Han afskriver desuden idéen om, at de første dinosaurer har været noget særligt i forhold til deres forfædre.

»Der var ikke meget specielt ved de første dinosaurer. De var nærmest magen til de tidlige reptile forfædre og sandsynligvis gjorde de mange af de samme ting,« siger Irmis til Livescience.com.

Tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her for at få flere artikler om den nyeste forskning

http://videnskab.dk/mailchimp/subscribe

Artiklen har været bragt i Videnskab.dk