Din næste Nokia kører Windows

Den finske mobilgigant afslører som ventet et omfattende samarbejde med Microsoft.

Nokia N8 Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den benhårde kamp om alverdens smartphones, får nu finske Nokia til at sælge ud af arvesølvet og indgå et fornuftsægteskab med Microsoft.

Det er det massive pres fra Apples iPhone og Googles Android-mobilsystem, der får Nokia til at tage det dramatiske skridt, der altså betyder, at Microsofts meget lidt succesfulde Windows Phone 7 i fremtiden vil være Nokias primære smartphone-system.

Selskabets nytiltrådte direkteør, den tidligere Microsoft-mand Stephen Elop, orienterer senere i dag om beslutningen, der allerede tidligere på ugen blev varslet via et internt notat, som Engadget havde fået fingre i.

Storsælger af mobiltelefoner

I dette notat erklærede Elop, at Nokias stod på en brændende platform, hvor de - fire år efter den første iPhone blev sendt på markedet - stadig ikke havde et produkt, der nærmede sig i brugeroplevelse.

Nokia er fortsat den virksomhed i mobilverdenen, der sælger absolut allerflest telefoner - også smartphones, men selskabet er under pres fra alle sider, ikke mindst kinesiske producenter, der angriber Nokia på det helt billige mobiler.

De nærmere detaljer om Nokias ægteskab med Microsoft er kun delvist beskrevet i den tidlige udmelding, men det står klart, at Nokias nuværende smartphone-system, Symbian, kommer til at stå i skyggen af Windows Phone 7.

Det pudsige er, at Windows Phone 7 i sig selv ikke har været en udpræget succes siden sin lancering sidste efterår.

Nokia udvikler også systemet MeeGo sammen med Intel, og dette system er - i modsætning til rygterne - ikke blevet droppet. Nokia forventer forsat at lancere en MeeGo-baseret telefon i år, men projektet vil stå i skyggen af Windows Phone 7.

Allerede da de første rygter begyndte at gå om samarbejdet, twittede en af Googles spidser sarkastisk, at to kalkuner ikke kunne laves om til en ørn.

Dermed henviste han til, at Nokias skrumpende markedsandel ikke ville blive reddet af en anden aktør, som heller ikke har succes.

Nokia dropper Google

Udfordringen ifølge Elop er blandt andet, at både Apple og Google har formået at skabe et helt økosystem af små udviklere og hobbyprogrammører, der laver apps som ryger til salg i de to selskabers app-stores, og som har øget anvendeligheden af Apples og Googles telefon-software ganske gevaldigt.

Her er Nokias Ovi-store årevis bagud, hvilket i øvrigt også kan siges om Microsofts tilsvarende Marketplace, der end ikke virker internationalt endnu.

Ægteskabet betyder desuden, at Nokia dropper Google som søgemaskine, at Microsoft bygger videre på Nokias Ovi Maps, og at Nokias Ovi styre bliver slugt af Microsofts App-store Marketplace.

Nokia-chefen Stephen Elop skriver desuden, at der er sat turbo på, og at processen vil gå stærkt. Danskerne må så håbe, at Microsoft hurtigt får færdigudviklet Windows Phone 7, der fortsat kun virker ringe i Danmark. Blandt andet er der ikke adgang til Marketplace fra en dansk konto.

I efteråret sendte Nokia en lille håndfuld nye smartphones på markedet, i form af modellerne C7, N8 og E7, der alle er potente mobiler, baseret på det tudsegamle Symbian. Selv om mobilerne indeholdt en ny version af Symbian, Symbian^3, lider de fortsat under primært at henvende sig til folk, der ikke er bange for at give sig i kast med avancerede tekniske indstillinger.

Det er i skarp kontrast til fx Apples iPhone 4, hvor stort set alt virker fra fødslen.

Nokia dropper dog ikke Symbian, og forventer fortsat at sælge millioner af Symbian-baserede telefoner. Blot er de dyreste og mest avancerede mobiler i fremtiden udstyret med Windows Phone 7, altimens MeeGo betragtes som et projekt, der først bliver interessant som mobilplatform på meget langt sigt.

Microsoft er dog i vidt omfang i samme båd som Nokia selv. Microsoft-chefen Steve Ballmer erkendte i sommers, at Microsoft var kommet en hel generation bagud på mobilområdet. Umiddelbart efter lancerede Microsoft Windows Phone 7, men selv om selskabet havde lavet partnerskaber med mobilgiganter som Samsung, HTC og LG, er Windows Phone 7 stadig et meget, meget sjældent syn i mobilverdenen.