Din mobil kan være farlig

Man kan ikke udelukke, at der er en forøget kræftrisiko ved at benytte mobiltelefon gennem en lang årrække, viser ny forskning.

Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er omgivet af mikrobølger i et omfang, der er uden sidestykke i verdenshistorien. Uanset om en mobiltelefon står på standby, om du taler i én eller om en andre gør det i din nærhed, så farer de højfrekvente elektromagnetiske stråler gennem vore hjerner og organer i mængder, som vores kroppe aldrig har været udsat før.

I år forventes danskerne således at tale over otte milliarder minutter i mobiltelefon og sende omkring 11 milliarder SMSer fra ca. seks millioner mobiler. Det er ca. 1.500 minutter pr. dansker, spæd som olding, og over 2.000 SMSer pr. dansker, baby som pensionist.

Nu advarer det britiske sundhedsforskningcenter for mobiltelefoner, UK Mobile Telecommunications and Health Research Programme, om, at man ikke kan udelukke, at der er en forøget kræftrisiko ved at benytte mobiltelefoner over en længere årrække. Blandt mennesker, der har benyttet mobiltelefon i de seneste seks år er der nemlig en svagt forøget forekomst af hjernekræft og af såkaldt acusticus neurom - en godartet svulst i øret, der får hørelsen til at forsvinde.

Der skal mere forskning til
Forskerne bag undersøgelsen understreger dog, at afvigelsen er så beskeden, at der kan være tale om statistisk tilfældighed. På den anden side skal der endnu mere forskning til i de kommende år for at belyst den reelle langtidseffekt af intensiv mobilbrug.

Herhjemme er forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Jørgen Olsen, helt på linie med den opfattelse.

"Der skal forskes endnu mere i langtidseffekten. De kræfttyper, som vi har under mistanke, opstår typisk først efter 10-15 år, og det er først for 10-15 år siden, at mobiltelefoner for alvor begyndte at blive allemandseje. Endvidere er der et stort behov for at få belyst de sundhedsmæssige følger af mobiltelefonbrug blandt børn og unge," siger han.

Børns hjerner er helt anderledes end voksnes: Deres hjerner er under konstant udvikling, deres hjerner har et mindre rumfang, og deres hjerneskal er tyndere. Det gør det lettere for mobiltelefoners mikrobølger at trænge ind og bestråle og opvarme deres hjerner. Af samme årsag anbefaler sundhedsmyndigheder, at man så vidt muligt begrænser børns mobilforbrug.

Alligevel er der ingen tvivl om, at mobiltelefoner i dag anses som mindre direkte sundhedsskadelige, end de gjorde for år tilbage. Den ene undersøgelse efter den anden har ikke kunnet påvise nogen betydningsfuld forøget kræftfare for mennesker.

Det betyder ifølge Jørgen Olsen ikke, at mobiltelefonen dermed er frikendt, og han understreger, at der er andre, mere "bløde" områder, som ikke er tilstrækkeligt belyst. Talrige spørgeskemaundersøgelser har nemlig afsløret, at mange flittige mobilbrugere mistænker deres bærbare telefon for at være skyld i lidelser som mangel på koncentration, søvnbesvær, hovedpine og lignende