Din ip-adresse afslører hvor du er

En ny teknologi kan spore enhver internet-opkoblet enhed med ned til 100 meters nøjagtighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Din ip-adresse fortæller som udgangspunkt ikke hvor du befinder dig. Det er altså normalt ikke muligt at bestemme din position blot ved at kigge på ip-adressen. Men nu har forskerne udviklet en metode til at foretage rimelig nøjagtig positionsbestemmelse blot ved at kigge på ip-adressen for den enkelte enhed. Det kunne bruges til at levere tjenester som er skræddersyet til brugerens geografiske placering – men det kunne også benyttes til at levere reklamer for lokale butikker.

Det er forskere fra det kinesiske University of Electronic Science and Technology i Chengdu og det amerikanske Northwestern University i Illonois samt en forsker fra Microsoft Research, som har fremlagt deres nye metode i et opsigtsvækkende forskningspapir.

Positionsbestemmelse er normalt noget der foregår på den enkelte klient-enhed – enten ved at bruge en indbygget GPS eller ved at lede efter kendte trådløse netværk i nærheden. Brugeren kan selvfølgelig også selv indtaste sin position. Men i alle disse scenarier har brugeren selv kontrol over, hvorvidt positionen skal bestemmes.

Den nye metode betyder at positionen automatisk bliver afsløret så snart man kontakter en webserver og dermed sender sin ip-adresse – det kan kun forhindres ved at benytte en proxy-server eller på andre måder sløre adressen.

Forskerne bruger tre forskellige trin til at bestemme positionen ud fra ip-adressen. I det første skridt sendes en datapakke til enheden, og den tid det tager datapakken at nå frem bruges til at beregne hvor enheden befinder sig med en grov nøjagtighed på 200 kilometer.

I det næste trin sendes der igen datapakker – men denne gang til computere hvor den fysiske placering er kendt. Det er typisk universiteter og virksomheder, som hoster deres egne servere. Her kender man altså adressen, hvor serveren står. Forskerne har tegnet omkring 76.000 fysiske adresser for servere ind på Google Maps.

Forskerne sender datapakker til servere i det område, hvor den søgte enhed befinder sig. Herefter sammenligner de datapakkernes transportveje. Hvis en datapakke til en server med kendt fysisk adresse passerer den samme router som en datapakke til den enhed, hvor man forsøger at bestemme positionen, så sammenlignes transport-tiden for pakken.

I det sidste trin finder systemet så frem til, hvilken af de kendte computere der er tættest på den søgte enhed. Det giver en rimelig god positionsbestemmelse for enheden. I gennemsnit ligger nøjagtigheden på 700 meter, men i nogle tilfælde er den helt ned til 100 meter. Man kan altså f.eks. finde frem til, i hvilken bydel computeren er placeret og måske også på hvilken gade.

Det lyder som en teknisk kompliceret proces, men det kan formentlig automatiseres så sporingen kun tager få sekunder.

I deres papir beskæftiger forskerne sig ikke med de etiske og lovgivningsmæssige konsekvenser af deres teknologi, som jo giver mulighed for at spore alle internet-brugere uden deres viden eller accept.

Denne artikel stammer fra Berlingske Media's danske samarbejdspartner, ComON.dk.

Læs også: Det haster med »nyt« internet
Læs også:
Tiden er løbet ud for IPv4