Din højde afslører risiko for kræft

Amerikanske forskere har fundet ud af, at højde har betydning for risikoen for en lang række kræftformer.

ARKIVFOTO. Stereotaktisk strålebehandling mod kræft på Århus Komunehospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK JEPSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som om der ikke allerede var nok af risici at bekymre sig om i forhold til kræft. Nu viser ny amerikansk undersøgelse, at vores højde også kan have indflydelse på vores risiko for at få kræft. I hvert fald hos kvinder. Det skriver nyhedssitet Science Daily.

I en undersøgelse bragt i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, som hører under American Association for Cancer Research, er konklusionen, at jo højere kvinder, der er forbi overgangsalderen, er, jo større risiko har de for at udvikle kræft.

20.928 kvinder post overgangsalderen har deltaget, og det viste sig, at højde var forbundet med kræft i brystet, tyktarmen, livmoderslimhinden, nyrerne, æggestokkene, endetarmen, og skjoldbruskkirtel, samt kræft i knoglemarven og modermærkekraft, og det selv om man tog højde for de faktorer, der ellers har indflydelse på disse kræftformer. 

For hver 10 centimeter i højden, var der en 13 procent stigning i risikoen for at udvikle en eller anden form for kræft. Med hensyn til specifikke kræftformer var der en stigning fra 13 til 17 procent i risikoen for at få modermærkekræft og kræft i brystet, æggestokkene og tyktarmen. Desuden var der en stigning fra 23 til 29 procent i risiko for at udvikle kræft i nyrerne, endetarmen, skjoldbruskkirtel og i blodet.

Forfatterne til undersøgelsen fortæller, ifølge Science Daily, at de var overraskede over, hvor mange kræftformer, der var forbundet med højde. I deres data var der faktisk flere kræftformer forbundet med højde end der var med BMI (Body Mass Index).

Eftersom kræft er resultat af processer, der har med vækst at gøre, giver det god mening, at hormoner eller andre vækstfaktorer, der påvirker højde også kan påvirke kræftrisikoen, forklarede en af forskerne bag undersøgelsen, Geoffrey Kabat, Ph.D., og senior epidemiolog ved Institut for Epidemiologi og Folkesundhed på Albert Einstein College of Medicine ved Yeshiva University i New York, NY. Det er nødvendig med flere undersøgelser for bedre at forstå, hvordan højden prædisponerer nogle mænd og kvinder til kræft. 

Hos Kræftens Bekæmpelse er man bekendt med sammenhængen mellem højde og brystkræft, men kan ikke bekræfte, at højden også skulle øge risikoen for andre kræftformer.

"Vi har studier, der viser en sammenhæng mellem højde og brystkræft. Teorien er, at højden delvist er genetisk bestemt, men at ryghvirvlerne f.eks. i højere grad er bestemt af den ernæring, du har fået i ungdomsårene, mens du voksede. Det er altså ikke fordi, man er høj, at man får brystkræft, men det er en markør for at man har fået energi-tæt kost, som kan give øget risiko for kræft," siger forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse, Anne Tjønneland.

"Jeg kender ikke til sammenhæng med de andre kræftformer, men det er en mulighed, at højden også kan have indflydelse på dem. Det kræver dog, at vi får set nærmere på undersøgelsens resultater," siger hun.