Dimserne vil indtage din hverdag

Hjælpen til at holde styr på kroppen og dagligdagen var blandt fokusfelterne, da der søndag blev tyvstartet på forbrugerelektronikmessen CES i Las Vegas.

Armbåndet June måler, hvor stærk solens stråler er, så man ved, hvornår man bør smøre ekstra solcreme på eller tage en beskyttende hat på. Foto: Annette Sand Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS: Få styr på gryden, hvis den bobler på komfuret, mens løbeturen bliver klaret. Tjek, hvordan det går med katten derhjemme, mens overarbejdet trækker ud - og giv den et par formanende ord med på vejen, hvis den springer op på bordene, mens den er alene hjemme. Eller få armbåndet til at fortælle, når solens stråler tager så meget til i styrke, at det er tid til at få lidt ekstra solfaktor i ansigtet.

Det var et væld af både praktiske og mere finurlige elektroniske enheder, der blev vist frem i Las Vegas, USA, da der søndag blev tyvstartet på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show - CES 2014, ved udstillingen »Unveiled«, hvor en række produkter var blevet udvalgt til at blive vist frem, inden messen for alvor går i gang i denne uge.

Hjælp til den bedst mulige søvn

Det var i høj grad nyere eller mindre virksomheder, som bredte sig på udstillingen - blandt andet med produkter, der på forskellig vis er udviklet til at hjælpe folk med at holde styr på deres dagligdag. Flere af produkterne er endnu langt fra det danske marked, og det er usikkert, om de nogensinde når hertil.

En af de teknologiske tendenser, som for alvor trækker opmærksomhed for tiden, er elektroniske enheder, som er udviklet til at understøtte sundere livsstil og fitness eller til at måle brugerens helbred i forhold til forskellige parametre. Et af dem er franske Withings, der lancerede produktet Withings Aura på Unveiled. Det er et system, der skal hjælpe brugeren med at få den bedst mulige søvn. Det sker ved, at et særligt underlag lægges under lagenet og registrerer brugerens blodtryk - og herigennem kan tracke kvaliteten af brugerens søvn og give et praj, når vedkommende har sovet tilpas længe og godt til, at det er tid til at stå op. Det er forbundet med en enhed, der både kan lyse og afgive en lyd, som netop fungerer som den enhed, der vækkeren brugeren, ligesom den er koblet sammen med en app til smartphones, hvor brugeren kan samle data om sin søvn og analysere den. Lanceringen sker ifølge firmaet selv i USA og dele af Europa.

Gør det smartere og sundere

Netop på sundhed- og helbredsområdet var der en række eksempler på teknologiske enheder, som sporer de ting, folk foretager sig, samler data og gør det muligt at foretage analyser af, hvordan man agerer på en smartere eller sundere vis. Herunder Fitbug, der er et af flere produkter, man kan bære på kroppen, mens man eksempelvis dyrker motion. Ved at sætte en måler fast på kroppen - om det er om armen eller hæftet på BHen - opsamler den data om den aktivitet, man udøver og gør det muligt at tilgå dem via en app til smartphonetelefoner. Hertil har den engelske virksomhed bag nu udviklet en række programmer, hvortil brugeren kan overføre sine data - og herudfra lægge et træningsprogram, der matcher den form, vedkommende nu engang er i. Det kan være et særligt træningsprogram til at blive klar til skituren, til at komme af med babyfedtet eller til at kæmpe mod sukkersygen. I programmet lægges der personlige mål, der gives gode råd, ligesom man kan tilgå videoer øvelser og deltage i online undervisning.

Generelt var der på udstillingen Unveiled fokus på produkter, der hjælper folk med at håndtere forskellige opgaver i dagligdagen. Eksempelvis viste selskabet Belkin appen Wemo, der er udviklet til at styre ting i hjemmet, mens man eksempelvis er ude på den løbetur, der skal til for at blive lidt sundere. Med appen kan man med en smartphone styre lyset, men også en gryde, hvis den står hjemme på komfuret.

Netop når det handler om at holde styr på, hvad der foregår i hjemmet, når man ikke er hjemme, viste Dropcam også sit bud frem på, hvordan man kan gøre det. Kameraet kan sættes op, hvor man ønsker det i hjemmet, hvorefter man med sin smartphone kan holde øje med, hvad der foregår. Eksempelvis om katten løber rundt på bordet. Gør den det, kan man tale til den over systemet og forsøge at få den til at opføre sig lidt pænere.

Armbåndet måler solens stråler

I den mere pigede afdeling har firmaet Netatmo et armbånd udsmykket med sten og en rem, der næsten fik det til at ligne et smykke. Armbåndet June er udviklet til at tale sammen med en app på mobilen og måle eksempelvis, hvor stærke solens stråler er - og om det er tid til at tage lidt ekstra solcreme på næsen eller iføre sig en hat. Derudover er der i appen indbygget gode råd om, hvordan man skal gebærde sig i det vejr, der viser sig, hvor man bevæger sig hen.

Consumer Electronic Show (CES) i Las Vegas skydes i gang mandag med de første store pressemøder, hvorefter messeudstillingerne åbner med fremvisning af et væld af elektroniske enheder, hvor netop sundheds- og fitnessområdet forventes at komme en del i fokus.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/tech og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).