Digitalisering får skulderklap – og skub i ryggen

Der er bred opbakning til, at Danmark skal blive bedre til at bruge ny teknologi overalt, hvor det er praktisk. Men regeringen får hug for ikke være hurtig nok og tilstrækkeligt konkret i den nye køreplan.

Margrethe Vestager spiller Wii med beboerne på Ørestad Plejecenter, hvor man er langt fremme med digitaliseringen. Her præsenterede regeringen sammen med KL og Danske Regioner mandag sin strategi for digital velfærd. Men planen er for langsom og ikke konkret nok, lyder kritikken Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er langt bedre tid til at tage sig af de ting, der er vigtige for de gamle, som at trille en tur ind til byen eller nuppe et spil billard. Deres livskvalitet er langt bedre.«

Sådan forklarer Angela Andreassen, der er teamleder på de øverste etager i det nye og moderne Ørestad Plejecenter, om gevinsten ved de nye digitale tiltag, som plejehjemmet er fyldt med. Det tæller blandt andet loftslifter, spiserobotter, der giver en rolig og hjælpende hånd med ved middagsbordet, og selvåbnende døre.»Beboerne skal ikke bare sove og spise, de har også andre behov, der skal opfyldes. Det får vi tid til med digitaliseringen,« tilføjer hun.

Det er imidlertid ikke alle, der er lige så begejstrede som Angela Andreassen.

Digitaliseringen af det offentlige går for langsomt og er ikke konkret nok. Stort set sådan kan reaktionerne på den store køreplan for, hvordan det offentlige tager ny teknologi i brug for at forbedre servicen og samtidig spare hænder, der kan bruges fornuftigere andre steder, summeres op.

Planen for den fremtidige digitalisering af Danmark, »Strategi for digital velfærd«, blev fremlagt i går.

Digitalisering handler om videomøder med lægen og hospitalet i stedet for at skulle møde fysisk op – såkaldt »telemedicin« – om digitale skolebøger, om at bruge teknologi til aflastning af de ansatte i sundhedssektoren, om at bruge talegenkendelse til hurtigere at få skrevet oplysninger og referater ind i offentlige systemer, om bedre udnyttelse af offentlige data på tværs, så man ikke igen og igen skal aflevere de samme oplysninger, om større selvbetjening hos det offentlige over nettet og meget mere.

»Vi er på rette spor, men der mangler også visioner og konkrete målsætninger for udbredelse og anvendelse af velfærdsteknologiske løsninger i stedet for yderligere forsøg og analyser,« siger Jakob Willer, direktør i telebranchens fællesorganisation, Teleindustrien, meget opsummerende for reaktionerne.

Der er brug for ambitiøse mål

Venstres IT-ordfører, Michael Aastrup Jensen, anerkender også, at regeringen er på rette vej.

»Danmark er med helt fremme i digitaliseringen, men vi ender med at blive hægtet af, hvis vi nøjes med at følge regeringens hastighed. Danmark kan ligge inde med ikke bare et, men mange potentielle guldæg. Men hvis regeringen bliver ved med at sidde på hænderne, kan vi se langt efter både IT-arbejdspladser, eksport og ikke mindst en offentlig sektor, der kan køre længere på literen,« siger han.

»»Strategi for digital velfærd« kan føre Danmark langt ind i et digitaliseret samfund – hvis alle hensigterne føres ud i livet. Men der er behov for mere kontante forpligtelser, hvis virksomhederne skal investere i at udvikle nye, danske velfærdsteknologiske løsninger,« mener Tom Togsverd, direktør for Dansk Industris branchesamarbejde på IT- og teleområdet, ITEK.

Morten Bangsgaard, direktør for den danske IT-branches forening, IT-Branchen, kalder udspillet »en forsigtighedsstrategi«.

»Vi havde i stedet brug for mod og vilje til at sætte ambitiøse mål. Vi ser en stor risiko for, at udlandet overhaler os, mens vi nøler og mister momentum,« lyder det skuffet.

Ældre Sagen bakker også planerne op, men ønsker at sikre sig, at brugerne bliver ordentligt inddraget, så ingen skal føle sig utrygge.Flere har luftet bekymringer for den megen digitalisering i en tid med IT-angreb og overvågning ved samkørsel af data.

»Der er grænser for, hvor meget vi synes, at man skal udveksle og vide, men nogle gange er det faktisk praktisk,« siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til Berlingske.

Danskerne klar til at bruge digitale løsninger

Indbyggerne i Norden er ifølge internationale undersøgelser førende i verden til at tage ny teknologi til sig og bruge den aktivt.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 77 pct. af danskerne gerne vil bruge velfærdsteknologier til at kunne klare sig selv mere i hverdagen. 17 pct. siger »måske«, mens kun seks pct. afviser tanken. Blandt de 75-89-årige tror 58 pct. faktisk, at teknologierne kan betyde bedre eller uændret offentlig service.

En undersøgelse fra KMD Analyse og CEDI viser, at 69 pct. af patienter med lungesygdommen KOL gerne vil bruge telemedicinske løsninger i behandlingen, og at 63 pct. af læger og sygeplejersker tror, at patienterne vil få behov for færre indlæggelser ved brug af telemedicin. 70 pct. af KOL-patienterne er kun i ringe grad eller slet ikke bekymrede for, om de kan finde ud af at betjene udstyret hjemmefra.

Store dele af digitaliseringskøreplanen afhænger af, at der faktisk er ordentlig mobil- og internetdækning overalt i Danmark.

Derfor forsøger det offentlige sideløbende at animere tele-, internet- og elselskaber til at bygge ud, så alle senest i 2020 har mulighed for at købe en netforbindelse på mindst 100 Mbit/sek. ind i huset og mindst 30 Mbit/sek. ud af huset, uanset hvor i landet man bor.