Digital selvbetjening med det offentlige foretrækkes

Flest foretrækker at klare kommunikationen med det offentlige via digital selvbetjening. Det gælder omkring hver tredje, mens det fortsat er 22 procent, som foretrækker fysisk fremmøde.

Ifølge rapporten »IT i praksis« foretrækker flest - omkring hver tredje - at kommunikere med det offentlige gennem digital selvbetjening som eksempelvis på hjemmesider. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris / Scanpix

Når danske borgere kommunikerer med det offentlige, er der stor forskel på, hvilken kommunikationskanal de foretrækker at bruge til det. Flest - 34 procent - foretrækker digital selvbetjening, mens det herefter er det fysiske fremmøde, som foretrækkes af 22 procent.

Det viser rapporten »IT i praksis« fra Rambøll og Dansk IT, som bygger på en undersøgelse blandt både private og offentlige virksomheder samt danske borgere.

Efter det fysiske fremmøde følger kommunikation via e-mail, som 19 procent af borgerne foretrækker, mens 15 procent foretrækker at kommunikere med det offentlige over telefonen, og fem procent helst ser kommunikationen ske via almindeligt brev. 

Fra 1. november skal alle danskere have en elektronisk postkasse via Borger.dk eller Eboks.dk, hvor det offentlige kan aflevere post elektronisk, så snart det er muligt. Hver tredje dansker er dog stadig skeptisk over for digital kommunikation.

Men hvor kun 42 procent af danskerne for tre år siden syntes, at det var en god ide, er andelen nu steget til 51 procent, mens kun 35 procent nu er uenige mod 41 procent i 2011.

Ifølge direktør i Rambøll Management Consulting Ejvind Jørgensen er det helt afgørende, at borgere oplever, at digital selvbetjening er hensigtsmæssigt, hjælper dem og faktisk er smartere.

»Vi har en virkeligt ambitiøs digitaliseringsstrategi, når vi som vist det første land i verden nu »tvangsdigitaliserer«, men så skal den også kunne holde til det. Digital selvbetjening skal minimere de dyre servicekanaler som f.eks. fysisk fremmøde, men hvis den alene er en effektivseringsøvelse og ikke giver reel værdi for borgerne, vil filmen knække,« lød det under fremlæggelsen af hovedbudskaberne i den årlige rapport »IT i praksis«.

Selvom det går fremad i forhold til, at få borgerne til at tage den digitale selvbetjening til sig, hæfter Ejvind Jørgensen sig ved, at det 34 procent«, der foretrækker digital selvbetjening og vurderer, at den andel ikke er høj set i forhold til, at alle danskere fra 1. november skal have en elektronisk postkasse til at kommunikere med det offentlige.

»Når hver tredje foretrækker digital selvbetjening, er det ikke et voldsomt tal i forhold til, at skæringsdatoen er 1. november,« siger Ejvind Jørgensen, der henviste til, at der ofte kan være forskel på, hvad folk foretrækker - og hvordan de faktisk kommunikerer med det offentlige, blandt andet på grund af forskellen på tilgængelige muligheder. 

Blandt de borgere, som foretrækker kommunikation gennem fysisk fremmøde, var det 19 procent, som anvendte digital selvbetjening, sidst de kommunikerede med det offentlige, mens det dog var 51, som mødte fysisk frem.

Blandt de digitalt orienterede, som foretrækker digital selvbetjening (34 procent), var det de 68 procent, som netop anvendte digital selvbetjening til den seneste kommunikation med det offentlige.

Blandt dem, der foretrækker kommunikation over telefonen (15 procent), var det 44 procent, der brugte telefonen, da de senest kommunikerede med det offentlige.

Blandt de borgere, der helst vil kommunikere gennem almindeligt brev, var det 44 procent, som mødte fysisk frem, da de senest skulle kommunikere med det offentlige. Og blandt borgere, som foretrækker e-mail-kommunikation (19 procent), var det 38 procent, som netop kommunikerede gennem den kanal ved seneste kommunikation med det offentlige.