DI: Virksomheder skal med i digital køreplan

Det offentlige skal melde klart ud med, hvad man har brug for i den nye køreplan for at gøre Danmark mere digital på sundheds-, social- og skoleområdet, så danske virksomheder kan komme i sving, mener Dansk Industri.

Virksomhederne glæder sig til at levere velfærdsteknologi, men vil gerne inddrages i processen. Her ses 12 prototyper på velfærdsteknologi udstillet på Roskilde Bibliotek, det er bla. en tørrekåbe, elektronisk lynlås, sammenklappeligt badekar og uridom til kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvis regeringen, kommunerne og regionerne fører strategien ud i livet, kan vi bringe Danmark helt frem i front, når det handler om at få nye, smartere digitale løsninger ud til skoleelever, patienter og borgere. Men det kan kun lykkes i et tæt samarbejde med de virksomheder, som skal levere løsningerne.«

Sådan lyder vurderingen fra branchedirektør Tom Togsverd i Dansk Industris branchesamarbejde på IT- og teleområdet, ITEK, af den nye digitale køreplan, som staten, kommunerne og regionerne nu har klar.

Den betyder, at det offentlige forpligter sig til at indføre mere ny teknologi som en hjælp overalt for dermed at kunne frigive hænder til andet arbejde, hvor teknologien ikke umiddelbart kan træde til.

Mere kontante forpligtelser

Det glæder virksomhederne sig til at levere til, men Tom Togsverd mener, at den digitale køreplan bør gøres endnu mere konkret, så virksomhederne ved, hvad de skal bruge penge på at satse på.

»»Strategi for digital velfærd« kan føre Danmark langt ind i et digitaliseret samfund - hvis alle hensigterne føres ud i livet. Men der er behov for mere kontante forpligtelser, hvis virksomhederne skal investere i at udvikle nye, danske velfærdsteknologiske løsninger. Danske virksomheder er blandt de dygtigste i verden, når det handler om at udvikle ny velfærdsteknologi. Så vi både kan og vil bidrage til at gøre de gode hensigter til virksomhed,« siger han.

ITEK håber nu, at strategien følges op med »kontante forpligtelser og håndfaste efterspørgsler på konkrete løsninger«, og foreslår, at der oprettes en følgegruppe, hvor virksomhederne kan komme med deres indspark.

Højere ambitioner, tak

Ifølge DI kan en effektivisering og prioritering af de offentlige udgifter frigøre 36 milliarder kroner.

»Derfor bør regeringen, regionerne og kommunerne sætte endnu højere ambitioner for, hvordan de digitale løsninger kan bruges til at modernisere vores offentlige sektor,« siger Tom Togsverd.

Den danske IT-verden, samlet i IT-Branchen, er også overordnet glad for, at den digitale køreplan nu er kommet. Men direktør Morten Bangsgaard kritiserer den for at være for uambitiøs og med for få konkrete mål undervejs frem mod 2020.

Danskerne vil gerne

Alle internationale undersøgelser viser, at nordboerne er blandt de førende i verden til at tage ny teknologi til sig og bruge den aktivt.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser da også, at 77 procent af danskerne gerne vil bruge velfærdsteknologier til at kunne klare sig selv mere i hverdagen. 17 procent siger »måske«, mens kun seks procent afviser tanken. Blandt de 75-89-årige tror 58 procent faktisk, at teknologierne kan betyde bedre eller uændret offentlig service.