DI: Stop staternes industrispionage nu

Overvågningsskandalen i USA skaber frygt hos virksomhederne.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA er afsløret i omfattende overvågning af også europæere, sågar selve EU, viser offentliggjorte, hemmeligtstemplede dokumenter. Arkivfoto: Matthias Balk, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MATTHIAS BALK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi må fraråde borgere og virksomheder at benytte telefon og mails i forretningsøjemed, hvis forretningsgenstanden er tilstrækkeligt vigtig.«

Det siger Tom Togsverd, direktør i Dansk Industris branchesamarbejde for IT- og telekommunikation (ITEK) oven på afsløringerne af den omfattende overvågning, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA udfører ud fra bred adgang til data hos nogle af verdens største teknologigiganter.

»Stop staternes industrispionage nu!« lyder hans opfordring i ITEKs nyhedsbrev.

Dagligt udvides afsløringerne af den omfattende overvågning, som involverer giganter som Facebook, Google, Microsoft og Apple i det såkaldte PRISM-overvågningsprogram, som har kørt og er blevet udvidet siden 2007. Senest er det kommet frem, at også EUs interne systemer er blevet overvåget.

»Det kan da ikke være rigtigt, at vi i fremtidens internetsamfund skal gå tilbage til kurerpost!« siger ITEK-direktøren.

Han mener, at de fleste lande efter 11. september-angrebene i 2001 har givet efterretningstjenesterne »yderligere frit spil, således at de - også uden dommerkendelse - kan overvåge personers og virksomheders telefonsamtaler og mailkorrespondance«.

»I DI ITEK har vi med bekymring fulgt denne udvikling og ved passende lejligheder råbt vagt i gevær for at sikre virksomhedernes retssikkerhed. Ikke desto mindre har vi som samfund accepteret at kunne blive kikket efter i kortene - i terrorbekæmpelsens hellige navn. Til gengæld må vi som virksomheder forvente, at disse informationer behandles med den højeste fortrolig og slettes, når de ikke længere skønnes relevante. Og vi må insistere på, at der skabes vandtætte skotter mellem efterretningsvirksomhed og de respektive nationers kommercielle interesser,« siger Tom Togsverd.

Han mener, at den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af den omfattende overvågning viser, at skotterne ikke eksisterer eller respekteres.

»Vi har nu i årevis rådgivet virksomheder om at skærpe deres sikkerhedsniveau og med kryptering og andre midler sikre sig mod hacking og andre former for cyberkriminalitet. Men ingen kan sikre sig mod efterretningsmyndighederne, der kan have bagdøre i selv de mest sikre systemer, samtidig med, at vi ikke kender omfanget af informationsudveksling med andre landes efterretningsmyndigheder,« siger ITEK-direktøren.

Han håber, at der på det kommende G20-topmøde skabes enighed om en aftale, »hvor efterretningsvirksomhed alene indskrænkes til at omfatte terrorbekæmpelse«, og at der bliver vandtætte skotter.

USAs præsident Barack Obama har forsøgt at dæmpe gemytterne og har lovet, at USA vil lægge kortene på bordet over for EU. I mellemtiden vokser harmen i Europa over aflytningen, som primært har været rettet mod ikke-amerikanere, selv om også amerikanske mobilselskaber har samarbejdet med NSA, der fremhæver, at PRISM-programmet er fuldt lovligt og faktisk har medvirket til at forhindre visse terrorhandlinger.