Det mørke net på vej med Silk Road-kopier

Den del af internettet, der beskrives som »the dark web«, er ifølge techmedier allerede klar med kopier af den berygtede, digitale markedsplads Silk Road, som FBI har lukket ned.

Når en ulovlig aktør bliver lukket ned på nettet, står andre klar i kulissen til at tage over. Lige nu er der kommet fokus på den del af internettet, der betegnes som »the dark web«. Modelfoto: Iris / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kendt som en del af det mørke net - eller »the dark web«. Den digitale markedsplads Silk Road, som er berygtet for hemmelig handel med ulovlige stoffer, blev imidlertid lukket ned i torsdag, hvor FBI anholdt den påståede bagmand bag tjenesten.

Og mens den historie har udviklet til lidt af en krimi med anklager, der angiveligt rummer to forsøg på lejemord, beretter flere internationale teknologimedier ligeledes om, at lukningen af Silk Road ikke har holdt andre aktører fra »the dark web« tilbage fra at markedsføre, at de er klar med en aftager.

Selvom Silk Road formentlig var den mest omtalte og berygtede, er det ifølge britiske The Guardian ikke den første af sin slags, der er blevet skabt bag på det hemmelige internet - og vil formentlig hurtigt blive erstattet af en ny aktør.

»Silk Road vil næsten helt sikkert blive erstattet af en kopi, ligesom det har været tilfældet i sager med markeder, hvor der er blevet handlet ulovlig med eksempelvis kreditkortoplysninger. Den slags steder er blevet lukket gennem tiderne - og meget, meget hurtigt blevet erstattet af andre,« siger Rik Ferguson, vicedirektør for sikkerhedsanalyse hos IT-sikkerhedsvirksomheden Trend Micro til The Guardian.

Det hemmelige internet

Der findes allerede sider i stil med Silk Road, som kun kan tilgås via det såkaldte »Tor-netværk«, der er udviklet til at kunne foretage hemmelig kommunikation og anonym surfing på internettet. Det foregår ved, at brugernes data bliver krypteret og udvekslet via et netværk af servere, som den enkelte brugers computerforbindelse automatisk skifter imellem ligesom IP-adressen skifter tilsvarende.

Dermed er netværket blevet anvendt af brugere, der kæmper for at beskytte privatlivet på internettet, men eksempelvis netop også blevet sat i forbindelse med ulovligheder. Over for teknologimediet Techcrunch beretter kilder involveret i et af de konkurrerende sites dagen efter anholdelsen af Silk Road-bagmanden, at der er flere aktører på banen med invitationer på vej til nye hjemmesider af samme art.

»Gennem et hurtigt tjek har jeg talt mindst fem offentligt erklærede projekter med det formål at blive »Silk Road 2.0«, og mange, mange flere er i gang med at indsamle informationer og bygge alliancer,« lyder det ifølge Techcrunch.

Rik Ferguson fra IT-sikkerhedsvirksomheden Trend Micro beskriver da også de handel med ulovlige varer, som er understøttet af internettet, som en meget etableret undergrundsøkonomi.

»Der findes et væld af online markedspladser for handel med ulovlige varer. De er ikke alle gemt af det, vi kalder »the dark web« - de findes også på det almindelige åbne internet. Der findes forum-baseret handel, hvor det ikke er en person, der er ansvarlig for at købe og sælge, men et stort netværk, der er baseret på tillid. De går forud for Silk Road og trives fortsat den dag i dag. Det er en meget etableret undergrundsøkonomi - og hvor der er et hul i markedet, der er der en niche,« siger Rik Ferguson til The Guardian.

Anholdelsen af den påståede Silk Road-bagmand, der blev fremstillet i retten i San Fransisco, USA, i fredags sammen med sin advokat, der afviste alle anklager, og høringen om den anklagedes kaution blev fastsat til 9. oktober, var resultatet af en omfattende søgning på internettet, der begyndte tilbage i januar 2011.

Blandt andre medier har BBC News beskrevet, hvordan sporet ifølge dokumenter fra FBI begyndte med en kommentar i et internetforum, hvor brugerne diskuterede »magic mushrooms«, og der i øvrigt blev talt om en anonymt online marked.

En bruger nævnte Silk Road og delte et link til tjenesten. Derefter fulgte et omfattende optrævlingsarbejde, der foruden administrationen af den ulovlige markedsplads rummer anklager om, at den 29-årige amerikaner skulle have bestilt to lejemord.

NSA vil kigge med på Tor-netværket

Det anonyme internet, der blandt andet tæller det såkaldte »Tor-netværk« skabt til at være anonym på nettet, er generelt kommet i søgelyset i USA.

Mens FBI nu har lukket Silk Road, som anvendes via Tor-netværket, har den amerikanske efterretningstjeneste NSA i årevis forsøgt at få adgang til oplysninger, der bliver delt anonymt på Tor-netværket.

Det viste nye dokumenter forleden fra den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden, der også var manden bag sommerens afsløringer af, at NSA har haft adgang til datalagre i en række amerikanske internettjenester.

Det er medierne The Washington Post og The Guardian, der også denne gang har fået adgang til hemmelige dokumenter og beskriver, hvordan NSA i nogle tilfælde har haft held til at blokere brugeres adgang til Tor-netværket og delvist trænge ind i netværket.

Det er ifølge afsløringerne ikke lykkes at få direkte adgang til det, og ifølge dokumenterne tyder det imidlertid til, at den grundlæggende sikkerhed for brugerne af Tor-netværket ikke er blevet brudt.

»Vi vil aldrig være i stand til at af-anonymisere alle Tor-brugere til enhver tid,« lyder det blandt andet i et af dokumenterne, skriver The Guardian og oplyser, at det videre af samme dokument fremgår, at efterforskerne med manuel analyse vil kunne af-anonymisere en meget lille gruppe af Tor-brugerne, og at de endnu ikke har haft succes med det i forbindelse med en specifik efterspørgsel.

Ligesom Tor-netværket blandt andet i sagen om Silk Road er blevet forbundet med ulovligheder på nettet, er der også fortalere for privatliv på nettet og retten til at agere anonymt på nettet, der er tilhængere af Tor-netværket.

Der er efter sommerens afsløringer af overvågningsskandalen i USA også flere gange blevet berettet om en vækst i brugen af netværket. Ifølge det norske IT-nyhedsmedie Digi.no er antallet af daglige brugere  steget fra omkring en halv million sidste efterår til 1,3 millioner i midten af august i år.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har ifølge teknologimediet The Verge oven på afsløringerne af forsøget på at få adgang til det anonyme netværk oplyst, at det er korrekt, at efterretningstjenesten arbejder på at forstå, hvordan den type værktøjer, virker og hvilken type informationer, der bliver udvekslet her.

I den forbindelse understreger NSAs direktør James Clapper, at interessen for tjenester, som understøtter anonym kommunikation og netværk, er baseret på den kendsgerning, at det er redskaber, der anvendes af landets modstandere til at kommunikere og koordinere angreb mod USA.