Det Hvide Hus støtter pladebranchen mod mor til fire

Obama-administrationen appellerer til den amerikanske højesteret om ikke at omstøde dommen på de 1,25 millioner kroner, som er blevet tildelt en enlig mor til fire for ulovligt at have downloadet 24 sange.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retssagen mellem musikindustriens brancheorganisation RIAA og den enlige mor til fire Jammie Thomas fra Minnesota har snart stået på i seks år. Nu venter man på, at sagen, som den første af sin slags, bliver færdigbehandlet i USAs højesteret.

Læs også: Opbakning til millionbøde mod mor til fire

I den forbindelse har Barack Obamas administration i Det Hvide Hus nu udtalt sin holdning til sagen. Beskeden til højesteretten er klar: De mere end 50.000 kroner, der bliver forlangt i erstatning for hvert eneste musiknummer, som er blevet downloadet, er ikke en krone for meget men tværtimod en nødvendighed for at skræmme folk fra piratkopiering. Det skriver TorrentFreak.

Afslog forlig

Jammie Thomas blev i 2006 stillet for retten efter at have downloadet 24 sange ulovligt via tjenesten Kazaa. Året forinden havde hun fået et advarselsbrev fra pladebranchen med et tilbud om at indgå forlig, hvor hun kunne betale 5.000 dollar til pladeselskaberne (i underkanten af 1.200 kroner pr. sang) for at undgå en retssag.

Det gik hun ikke med til, og retten dømte hende til at betale en erstatning svarende til cirka 1,25 millioner kroner. Thomas fik dog en ny retssag på grund af en fejl med gennemførslen af den første.

Inden anden runde fik hun endnu engang et tilbud om forlig, som nu var blevet hævet til lidt over 6.000 kroner per sang. Igen afviste hun, og i stedet blev hun i retten dømt til at betale svimlende 11 millioner kroner i erstatning.

Store udsving

Denne sum blev senere reduceret til 54.000 dollar (lidt over 300.000 kroner efter dagens kurs) for de 24 sange, men dette var for lidt for pladebranchen, som ankede erstatningssummen. I en separat retssag, som kun skulle bedømme beløbet, hævede en jury det igen - denne gang til næsten 9 millioner kroner.

Læs også: Leder af piratgruppe får den hidtil hårdeste dom

Retten mente dog, at det beløb var for højt, og satte det derfor ned igen. Pladebranchens svar var endnu en anke af afgørelsen, og endeligt blev beløbet sat til de samme 222.000 dollar (1,25 millioner kroner), som blev besluttet ved den første domfældelse i retssagen.

Spørgsmålet for højesteretten er nu, hvorvidt dette erstatningsbeløb er lovligt. Jammie Thomas' forsvarere mener, at det strider mod den amerikanske grundlov, men den holdning deler de altså ikke i Det Hvide Hus.

Til skræk og advarsel

Argumentationen fra Thomas' forsvarere er, at en erstatning på 50.000 kroner per sang på ingen måde svarer til det tab, som pladebranchen må have lidt. Obama-administrations syn er på den anden side helt i tråd med brancheorganisationen RIAAs.

Selv om administrationen ikke er involveret i sagen, så har den ret til at udtale sig til domstolen på linje med enhver anden tredjepart. I et brev skriver de, at en tildeling af en lovpligtig erstatning i henhold til loven om ophavsret ikke blot skal tjene som en personlig erstatning men også som retfærdiggørelse i en sag af stor samfundsinteresse.

Brevet fortsætter ved at uddybe, hvordan denne samfundsinteresse ikke kan tjenes, hvis problemerne med at bevise, hvor meget pladeselskaberne rent faktisk har tabt, gør, at rettighedshaverne reelt står uden en effektiv beskyttelse mod brud på ophavsrettighederne.

Den sidste af 35.000 sager

Der lægges heller ikke skjul på, at man ønsker at skræmme folk fra at dele filer, og brevet fra Det Hvide Hus fortæller videre, at man er nødt til at rette sig efter den amerikanske Kongres' retningslinjer for erstatning.

Disse er sat til at være mellem 750 og 150.000 dollar (4.200-840.000 kroner) for hvert enkelt brud på ophavsretten.

Jammie Thomas er blot én ud af de omkring 35.000 privatpersoner, som RIAA har ført sag mod, men det er den sidste, der er tilbage. Det er samtidig den første sag mod en privat fildeler, der er nået hele vejen til højesteret.

Læs også: Pirater er pladeselskabernes største indtægtskilde

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.