- Det haster med »nyt« internet

Post- og teletilsynet vil sætte IPv6-tempoet op for at etablere og indføre det »nye« internet, IPv6.

IP4v-adresserne er opbrugt, så det er snart på tide at påskynde indførslen af IPv6. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Post- og teletilsynet (PT) i Norge har offentliggjort en rapport, som fortæller, at mange internetudbydere er kommet langt med at forberede nettet til IPv6. Alligevel mener tilsynet, at der stadig er en række udfordringer, før overgangen fra IPv4 er endelig.

PT har, efter ønske fra branchen, etableret en national arbejdsgruppe, som skal bidrage til en hurtig etablering af IPv6 i Norge.

Læs også: Tjek din IPv6-status
Læs også: Information om IPv6

»Målet er at bidrage til samarbejde og erfaringsudveksling, som vil være til gensidig nytte for alle internettaktører,« siger PTs direktør Willy Jensen.

Blandt udfordringerne er arbejdet med at tilrettelægge administrative støttesystemer og driftsystemer og vedligeholdelse af IPv6. Det er også vigtigt at løse en del tekniske udfordringer, hvad angår sikkerhed, time-out, routing og formidling af indhold mellem IPv4 og IPv6, foruden at sikre, at kundernes udstyr understøtter IPv6, hedder det i en pressemeddellesle fra Post- og teletilsynet.

IPV6 er langsomt på vej

Etableringen af IPv6 er indtil nu gået relativt stille for sig. Det skyldes hovedsageligt den gode adgang via IPv4-adresser, mangel på en »killer-applikation« til IPv6 og manglende økonomiske midler.

»Når der ikke er udviklet produkter eller tjenester, som kræver brugen af IPv6, så forbrugerne higer efter at få fingrene i dem, så er der ikke stor motivation for at tage springet fra IPv4 til IPv6. Men når IPv4-adresser nu begynder at aftage, håber vi, at dette initiativ for alvor sætter gang i indførslen af IPv6,» siger direktør Willy Jensen i PT.

Udbydere har også forlænget levetiden for IPv4 ved at tage smarte metoder i brug såsom dynamisk tildeling af IP-adresser og brug af adresseoversættelse (NAT).

»Disse metoder har alligevel nogle iboende svagheder og er blevet en begrænsende faktor for flere typer af tjenester og produkter,« siger Jensen.

8. juni igangsættes en verdensomspændende test af IPv6-trafik.

Læs også: IPv6 skal testes
Læs også: – Der bliver ingen internetkrise

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Denne artikel stammer fra Berlingske Media's søster-site, Hardware.no

Oversat af Stina Resting