Det har aldrig været varmere: Månedsrekord slået med kæmpe margen

Marts blev langt den varmeste af slagsen, der nogensinde er målt i verden. Tirsdag skal verdens nationer underskrive global klimaaftale.

Marts i år har sat verdensrekord. Den var 1,07 grader varmere end det 20. århundredes gennemsnit for måneden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Der er historisk kraftigt blus under det globale termometer for tiden.

Marts blev ikke bare den varmeste af slagsen, der nogensinde er målt globalt. Den slog også den tidligere varmerekord for måneden med den største margen, der er registreret.

Det fremgår af data, der er offentliggjort af Japans meteorologiske agentur (JMA).

Ifølge JMA var marts 2016 1,07 grader varmere end det 20. århundredes gennemsnit for måneden. Agenturet har målinger, der rækker tilbage til 1891, og de viser, at hver eneste af de seneste 11 måneder har verfet de tidligere månedsrekorder af banen.

Amerikanske NASA udfører tilsvarende målinger, og de bekræfter, at marts var den mest smeltende af slagsen, der er registreret. Til gengæld viser de amerikanske datasæt, at februar i år slog månedsrekorden med den største margen: 1,71 grader over gennemsnittet for årene 1951-1980, mens marts var 1,65 grader varmere.

Klimaforskere påpeger, at den usædvanlige stigning i den globale middeltemperatur i et vist omfang kan tilskrives det storslåede og naturlige klimafænomen El Niño, der siden sommeren 2015 har pumpet storme mængder varme fra Stillehavet op i atmosfæren.

Men som den fremtrædende tyske klimaforsker Stefan Rahmstorf påpeger over for den britiske avis The Guardian:

»Den aktuelle stigning i globale temperaturer får et boost fra El Niño, men det meste af den ekstra varme er resultatet af vedvarende og menneskeskabt global opvarmning.«

Det er forventningen af tidens El Niño ebber ud i de kommende måneder, hvorefter den sidst på året muligvis kan blive afløst af dens kølige modpart, La Niña.

Alligevel er det slet ikke usandsynligt, at 2016 ender med at slå 2015 som det varmeste år, der er målt på verdensplan.

De høje globale temperaturer har haft dramatiske følger. I slutningen af marts målte man fra satellit den mindste arktiske havisudbredelse på det tidspunkt, siden observationer blev indledt i 1979.

I Grønland blev der for få dage siden slået flere varmerekorder for april, herunder 17,8 grader i Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord). Den tidligere april-rekord var 16,0 grader.

Dertil kommer, at over 100 mennesker er omkommet i en indisk hedebølge, der for få dage siden bragte temperaturen op over 45 grader.

Tirsdag mødes repræsentanter fra 130 regeringer, herunder 60 stats- og regeringschefer, i New York for at underskrive den globale klimaaftale, der blev vedtaget i Paris i december. Fra Danmark kommer klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

Ifølge Paris-aftalen skal klodens lande sigte mod et holde den globale temperaturstigning under to grader og helst under 1,5 grader.

Det ambitiøse halvanden graders-mål er ifølge klimaeksperter stadigt vanskeligere at nå, ikke mindst set i lyset af de ildevarslende temperaturstigninger i de seneste måneder.