Det danske internet er blevet farligere

En national IT-strategi, som kan sikre borgere, erhvervsliv og myndigheder mod fremtidige hackerangreb, efterlyses oven på et år, hvor det blev 25 procent farligere at være koblet på nettet.

En forklædt hacker fra aktivistgruppen Anonymous angriber - her det franske præsidentpalads på nettet. Danmark er også blevet truet. Foto: Jean-Philippe Ksiazek, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet farligere at gå på nettet i Danmark, og der mangler en national IT-strategi, som kan sikre os mod omfattende hackerangreb i fremtiden.

For første gang i fire år steg antallet af sikkerhedshændelser sidste år - og det med hele 25 procent. Især forsøg på at franarre folk deres adgangskoder gennem falske netsider (såkaldt »phishing«) og spionsoftware, som udgiver sig for ét men gør noget andet, er i vækst. For eksempel mistede otte Nordea-kunder i alt 62.400 kroner, fordi de intetanende oplyste deres NemID-kode, da de befandt sig på en side, som lignede originalen men var rent fup.

Farligere på nettet end i virkeligheden

27 procent af danskerne har været udsat for internetkriminalitet mod 11 procent i den virkelige verden.

Det fremgår af den årlige netsikkerhedsrapport, som IT-sikkerhedsorganisationen DK-CERT netop har offentliggjort på baggrund af overvågning af 50.000 tilkoblede computere på danske forskningsinstitutioner.

DK-CERT blev oprettet i 1991 som en afdeling af Uni-C, Danmarks IT-center for uddannelse og forskning, som er en styrelse under Undervisningsministeriet. DK-CERT samarbejder med statens nye internetvarslingstjeneste GovCERT og tager sig af information af borgere og mindre virksomheder.

Politisk hackning eksploderer

Den såkaldte hacktivisme, hvor hackere slår målrettet til med politiske formål, er eksploderet også i Danmark i 2011, og den avancerede malware eller virus har ramt alle teknologiske platforme - computere, tavlecomputere og mobiltelefoner.

»For det kommende år forventer vi, at udviklingen vil være præget af stigende hacktivisme, som vil have danske organisationer i fokus, mere brug af informationer om medarbejderne til målrettede angreb og malware, som er målrettet den enkelte organisation og dennes systemer,« hedder det i sikkerhedsrapporten »Trendrapport 2011 - IT-kriminalitet og sikkerhed i året, der gik«.

Den efterlyser en samlet, national IT-strategi for sikkerheden, nu hvor hackeraktivistgruppen Anonymous så sent som i januar 2012 har truet myndigheder, universiteter og skoler i blandt andet Danmark.

»Med EU-formandskabet er der fokus på Danmark. Set i lyset af Anonymous-bevægelsens trusler mod danske interesser springer det i øjnene, at vi ikke har en national IT-strategi, som omfatter informationssikkerhed for både det offentlige, erhvervslivet og borgerne,« resumerer rapporten. »Vi har ikke råd til manglende samarbejde.«

Pas på fjernsynet derhjemme

Mange bagveje for hackere kommer fra uopdateret software. Masser af såkaldte tillægsprogrammer som Adobe Flash Player opdateres løbende af producenten men kræver, at brugeren også henter den nye version og installerer den. Og her er hackere ofte hurtigere end brugerne og når derfor at udnytte de sikkerhedshuller, som løbende opdages, men som chefen for DK-CERT, Shehzad Ahmad, klandrer IT-sikkerhedsfirmaerne for hellere at ville melde ud i offentligheden og derved få omtale frem for altid forinden at sikre, at softwareproducenterne har fået besked, så de kan rette og stoppe hullet.

Et andet voksende problem er den stigende mængde elektronisk isenkram, som kobles på trådløse net derhjemme. Mange af de nye såkaldte smarte TV-apparater opdateres for sjældent softwaremæssigt af producenten og åbner derfor vej for hackere ind i hjemmet. Samtidig kobler man f.eks. sin bærbare arbejds-PC på hjemmenettet og bringer den siden med på arbejdspladsen, hvilket også udgør en sikkerhedsrisiko.

Hent rapporten »Trendrapport 2011 - IT-kriminalitet og sikkerhed i året, der gik« her (i PDF-format): https://www.cert.dk/trendrapport2011/trendrapport2011.web.pdf