Det blev ... en ny iPad

Apples nye og lidt tungere tavle-PC kom som ventet onsdag aften og er udstyret med forbindelse til de nye supermobilnet. Den kan købes fra 23. marts i Danmark.

Apple-topchef Tim Cook foran et billede af den tredje og nyeste udgave af iPad-tavle-PCen, som blev præsenteret onsdag aften, dansk tid. Foto: Kevork Djansezian, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev ... en ny iPad.

Apples 51-årige topchef, Tim Cook, præsenterede »den nye iPad« ved et velbesøgt Apple-arrangement onsdag aften dansk tid i Yerba Buena Center for the Arts i San Francisco i Californien på den amerikanske vestkyst. Den kan købes fra 16. marts i USA, Canada, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Schweiz og Japan og fra 23. marts i Danmark.

»På mange måder genopfinder iPad den bærbare computer, og den overgår alle forventninger,« sagde Tim Cook, der fremhævede, at Apple sidste år solgte 315 millioner produkter, heraf de 62 millioner i julekvartalet (oktober-december) - heraf 15,4 millioner iPad.

»Vi omdefinerer nu den kategori, som Apple skabte med den originale iPad.«

Klar til 4G

Den nye iPad er - som også de nyeste Android-konkurrenter inden for tavle-PCer - klar til de tilsvarende nye supermobilnet, 4G eller LTE, som har en dataoverførselshastighed på op mod ti gange hurtigere end dagens 3G-net. Det betyder, at man på en 4G-forbindelse kan se direkte TV eller spille online-spil uden at opleve »klumper i strømmen«. I Danmark er det endnu kun Telia og TDC, der har 4G-net.

Apple lover ti timers batteritid, dog ni, hvis man bruger 4G-forbindelsen.

Vægten er steget en anelse, fra 601 til 652 gram. Tykkelsen er 9,4 millimeter mod iPad 2s 8,8 mm. Skærmen er dog fortsat på 9,7 tommer og fortsat uden USB-stik og lignende - kun strømstikket og hovedtelefonstikket. Prisen bliver i USA 499 dollars for udgaven med 16 GB harddisk, 599 dollars for 32 GB og 699 dollars for 64 GB - alle uden 4G-muligheden og altså kun med trådløs adgang. 4G-udgaverne koster henholdsvis 629 dollars, 729 dollars og 829 dollars.

Samtidig sættes prisen på sidste års iPad 2 ned.

Skærmopløsningen på Retina-skærmen er på 2.048 x 1.536 pixler - eller 3,1 millioner pixler i alt. Det er en million flere pixler end på et HD-TV. Det betyder, at alle småprogrammerne/appsene skal skaleres op for at kunne fylde skærmen ud.

Flere ting i gang samtidig

Indeni sidder nu en såkaldt firkerneprocessor (Apples A5X-chip), som betyder, at iPad kan arbejde med flere programmer, ganske som en PC. Det er dog ikke nyt i tavle-PC-verdenen. Også blandt andre Asus bruger firkerneprocessorer i sine nyeste tavlecomputere med Android som styresystem. Apple hævder dog, at A5X-chippen er dobbelt så hurtig som Nvidia Tegra 3, som Asus bruger.

Ligesom iPhone 4-telefonen er den nye iPad nu udstyret med et kamera med en opløsning på fem megapixler, som ifølge Apple har autofokus m.m. Det kan også optage film i 1.080p-opløsning, ganske som mange mobiltelefoner fra alle producenter.

Tastaturet, som kan kaldes frem på skærmen, har fået en mikrofonknap, så man kan diktere ind. Talegenkendelsesprogrammet Siri kan nu forstå lettere engelsk, fransk, tysk og japansk.

Apple fastholder priserne på småprogrammerne/appsene i onlinebutikken App Store på 9,99 dollars.

Nettjenesten iCloud, som bruges til bl.a. at synkronisere musik, har nu 100 millioner brugere, og iTunes understøtter nu også film. Dermed kan man hente film ned, som man har købt, på alle sine Apple-produkter, og både film og TV-udsendelser er nu i HD-kvalitet (1.080p).

Også Apples særlige TV-boks, Apple TV, understøtter nu 1.080p som opløsning mod tidligere »kun« 720p.

En række anden Apple-software, bl.a. iMovie og Garageband, er samtidig blevet opdateret.

Tavle-PCerne haler ind på PCerne

Den første iPad blev lanceret for kun to år siden, i 2010. Den var ikke den første tavle-PC; den slags havde mange forsøgt sig med tidligere. Apple formåede dog at slå igennem og skabte en særdeles hurtigtsælgende, ny kategori af computere. Navnlig Samsung var hurtig til at tage bolden op med tavle-PCer med Android. Snart kom alle de andre store PC-producenter til, og op til jul meldte internetboghandelen Amazon sig på banen med sin Kindle Fire.

PC-salget er blevet rystet godt af tavlecomputernes fremkomst. Men der er meget langt til, at tavle-PCerne overhaler PC-salget. Der sælges fortsat seks PCer for hver tavle-PC, anslår analysefirmaet Canalys. Men i 2010, da den første iPad kom, var tallet 20 PCer pr. en tavle-PC.

Apples indtjening afhænger i høj grad af et godt iPad-salg. iPad udgjorde i julekvartalet 2011 40 procent større omsætning end Apples egne computere, Macintosh.

Nye ultrabooks på vej

Men PC-markedet ændrer sig også. 2012 ventes at blive gennembruddet for den helt nye slags ultrabærbare og fjerlette PCer, såkaldte »ultrabooks«, som i design, hestekræfter, batteritid og indmad gør direkte efter det eksklusive marked, som Apple hidtil har haft for sig selv med Macbook Air-computeren.

Apples ærkefjende, Microsoft, rører også på sig. I løbet af sensommeren eller efteråret kommer den endelige udgave af Windows 8, Microsofts nye styresystem, som både kan køre på tavle-PCer og almindelige stationære og bærbare PCer.

Apple sad i 2011 på 84 procent af markedet for tavlecomputere, oplyser analysehuset IDC. Samtidig har Apple 11 procent af PC-markedet og 31 procent af markedet for smartphonetelefoner.

Apple med i dag godt 50.000 ansatte blev grundlagt i 1976 af Steve Jobs og Steve Wozniak i fællesskab.

Billedserie: Se den nye Ipad her