Derfor sidder hjertet til venstre

Udenpå er menneskekroppen symmetrisk, men vores organer hælder til en side. Det er livsfarligt, hvis der går kuk i højre-venstre-orienteringen.

Organernes asymmetri ses i en plastikkonserveret og kunstnerisk delvist dissekeret krop, som er en del af Gunther von Hagens udstilling "Body Worlds", der pt. er i Rom. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO BIANCHI

I de fleste mennesker sidder hjertet til venstre ligesom maven og milten, mens leveren og galdeblæren sidder til højre. Den venstre lunge er mindre end den højre for at give plads til hjertet, og tarmene og de øvrige organer i maven er for de flestes vedkommende arrangeret asymmetrisk omkring rygsøjlen.

Hos enkelte mennesker, antageligt færre end en ud af 10.000, er hele kroppen dog spejlvendt. Tendensen er arvelig og ikke forbundet med synderlige helbredsproblemer, udover at man skal være opmærksom på, at symptomer kan sidde i "den forkerte side" i forhold til lægebøgerne.

Til gengæld er det et dårligt tegn, hvis kun nogle af organerne vandrer til en anden side i en ukomplet afvigelse fra den normale asymmetri.

De fleste tilfælde af en sådan delvis spejlvending af organerne viser sig i brystkassen. Børn der er skabt med et omvendt hjerte i en ellers retvendt krop har dårlige chancer  for at overleve, medmindre hjertet vendes om ved avanceret hjertekirurgi meget kort tid efter fødslen.

Hollandske læger er nu kommet nærmere en mulig forklaring på, at organdannelsen kører skævt hos nogle fostre.

Forskerne ved Universitetet i Utrecht har undersøgt organdannelsen i zebrafisk, der ligesom de fleste andre hvirveldyr har organerne placeret asymmetrisk omkring rygsøjlen ligesom mennesker.

Ligesom os og de fleste andre levende organismer er zebrafiskene symmetriske på ydersiden. Og de små zebrafiskefosteranlæg er ligesom menneskefostre symmetriske både ud- og indvendigt, indtil organdannnelsen går i gang.

Man har længe haft kig på gener, der spillede en rolle for venstre-højre-orienteringen af organerne, og hollændernes genetiske analyser bekræfter nu, at to bestemte vækstfaktorer spiller en afgørende rolle for at etablere en midterakse. Forskerne i Utrecht peger som noget nyt på en reguleringsmekanisme, som kan forklare hvordan cellerne får besked på at placere sig til højre eller venstre, og på at der er et hierarki i processerne, som kunne forklare hvorfor nogen ender med en kun delvist spejlvendt asymmetri.

Undersøgelsen er publiceret i Public Library of Science, PLoS: Bmp and Nodal Independently Regulate lefty1 Expression to Maintain Unilateral Nodal Activity during Left-Right Axis Specification in Zebrafish