Derfor er brintbomben så vanvittigt farlig

Nordkorea hævder at have prøvesprængt en brintbombe med succes. Hvis det er rigtig, kan landet nu have et våben, der er mange gange kraftigere end en atombombe.

ARKIVFOTO 1952. Brintbomben Ivy Mike - første gang en brintbombe blev testet. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordkorea har onsdag morgen dansk tid oplyst, at landet med succes har gennemført en prøvesprængning af en brintbombe

Hvis det er sandt, har det lukkede land nu et våben, der er langt kraftigere, end man hidtil har troet, det havde - og det har med god grund fanget hele verdens opmærksomhed.

Langt kraftigere end en atombombe

Brintbomben er ligesom atombomben et kernevåben. Den kan dog være hundrede eller ligefrem tusinde gange kraftigere end en atombombe.

Mens atombomber bruger en proces kaldet fission, hvor plutonium splittes op i mindre dele og udløser enorme mængder energi, bruger brintbomber en proces kaldet fusion. I stedet for at splitte store atomer, sammensmelter fusion lette atomkerner som brint.

Der skal meget varme til for at starte fusionen, og den skaber man med et mindre kernevåben. En atombombe bruges derfor som 'trigger' for at få brintbomben i gang, og derfor er en brintbombe egentlig to bomber i én. De to eksplosioner sker næsten på samme tid og frigiver langt voldsommere energimængder.

Med udviklingen af en brintbombe udgør Nordkorea altså en større trussel end hidtil.

En medarbejder ved det sydkoreanske institut for nuklearsikkerhed i Gangneung syd for Seoul, tjekker for radioaktivitet i luften, efter at Nordkorea onsdag hævdede at have prøvesprængt en brintbombe. Fold sammen
Læs mere
Foto: YONHAP.

Kunne mærkes 1000 km væk

Brintbomben er opfundet af den ungarskfødte amerikaner Edward Teller, der som jøde flygtede til USA i 1935. Teller var en stærk antikommunist, og han var overbevist om, at atombomben ikke var tilstrækkelig til at holde Sovjetunionen i skak. Derfor opfandt han brintbomben, tilskyndet af den amerikanske præsident Truman. Brintbomben blev første gang testet ved en prøvesprængning i 1952 i Stillehavet.

Læs også: Han opfandt brintbomben

Den kraftigste brintbombe, der nogensinde er testet, er 'Tsar Bomba'. Den smed Sovjetunionen ved øen Novaya Zemlya i Barentshavet i 1961, og sprængningen anses stadig som den kraftigste menneskeskabte eksplosion nogensinde.

Artiklen fortsætter under kortet.

Her ligger øen Novaya Zemlya, hvor Tsar Bomba blev sprængt i 1961. Fold sammen
Læs mere

Ildkuglen nåede en diameter på 3 km, og den kunne tydeligt ses og mærkes op til 1.000 km væk. Paddehatteskyen var 64 kilometer høj, og bomben smadrede bl.a. ruder i Finland og Norge, 900 kilometer fra sprængningsstedet.

Brintbomber er aldrig blevet brugt i krigsførelse, modsat atombomberne som blev kastet under Anden Verdenskrig over de japanske byer Hiroshima og Nagasaki i 1945.

Atombomben 'Little Boy', der blev kastet over Hiroshima havde en kraft på 15 kiloton TNT. 'Tsar Bomba' havde til sammenligning en kraft på 50.000 kiloton TNT. Du kan se størrelsesforholdet i grafikken herunder: