Der er gået kønsdebat i hård edderkoppesex

Forskere når frem til, at der kommer gang i kønsstereotypierne og værdiladede ord, når videnskabelige artikler skal beskrive såkaldt seksuel kannibalisme blandt småkræ.

Først sex og så en bid mad. Flere hunedderkopper spiser deres mage, efter de har parret sig. Her er det en italiensk huntarantel, der mæsker sig i en han, der er meget mindre end hende. Forskere når i en ny undersøgelse frem til, at dette fænomen, kaldet seksuel kannibalisme, ofte bliver beskrevet med kønsstereotypier, der eller normalt er forbeholdt mennesker. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er gået i kønsdebat i småkrybenes sexliv.

Det når forskere fra skotske University of St. Andrews frem til, efter at de i en litteraturgennemgang af videnskabelige artikler har set nærmere på, hvordan forskere beskriver såkaldt seksuel kannibalisme.

Altså det fænomen, hvor f.eks. en stor hunedderkop æder den langt mindre hanedderkop, efter at de har parret sig.

Forskerne har undersøgt 47 artikler om seksuel kannibalisme blandt 30 arter af leddyr. Bl.a. knælere, fårekyllinger og edderkoppearterne tarantel og den sorte enke.

De kan i en en artikel i tidsskriftet Animal Behaviour konstatere, at der er endog meget store forskelle på, hvordan artiklerne beskriver fænomenet for hannernes og hunnernes vedkommende.

Mens de ofte store hunner bliver beskrevet i negative vendinger og med begreber, der ikke har noget med naturens verden at gøre, men derimod menneskers, bliver hannerne som oftest beskrevet som ofre.

Det på trods af, at en hun- og hanedderkopper kun har et eneste instinktbetinget formål med, at hunnerne forsøger at æde deres mager, efter de har parret sig. Det sikrer hunnerne føde og næring, så de er bedre i stand til at lægge og passe på deres æg.

Altså er videnskabelige artikler om seksuel kannibalisme præget af kønsstereotypier i de ord, de bruger om de to køn.

Således anvender næsten halvdelen af alle de undersøgte artikler ord som "aggressive" og "angribe" i deres beskrivelse af hunners adfærd. Der bliver også brugt ord "rovdyrsagtig", "grådig" og "hensynsløs".

Omvendt bliver hanners adfærd beskrevet mere passivt med ord som "flugt", "undgå" samt "opofrelse". Som om hannerne bevidst lader sig fortære i en højere sags tjeneste.

- Ordet "opofrelse" tyder på noget ædelt eller nobelt. Men for hannerne er det alt andet end selvopofrelse, siger biolog Emily Burdfield-Steel fra universitetet til ScienceNow og understreger, at det hele handler om artens overlevelse:

- Problemet med disse ord er, at de dømmer dyrenes adfærd moralsk. Det virker grusomt for et menneske at spise sin mage, men i naturen handler det bare om, at en edderkop opfører sig som en edderkop.