Denne side afslører dine ulovlige downloads

Polske ScanEye overvåger torrent-downloads og via IP-adresser kan de videregive oplysninger om synderne til deres kunder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Størstedelen af det, du foretager dig på internettet, er muligt at spore, hvis din IP-adresse ikke er skjult. Det kan godt nok lade sig gøre at skjule sine spor ved hjælp af tricks som proxy og VPN, men hvis du ikke benytter dig af dette, er du helt blottet.

Læs også: Google vil skubbe piratkopier nedad

Dette forstår hjemmesiden MyPiracy.net at udnytte. Via en tjeneste, de kalder ScanEye, kan de nemlig finde ud af, hvilke torrents du på det seneste har downloadet.

Flere hundredtusinder torrents

ScanEye er udviklet af det polske selskab Kalasoft Sp. z o.o., der fortæller, at de indsamler torrent-filer fra to åbne torrent-hjemmesider med hver deres indeks. Indtil nu har selskabet indsamlet data om hele 430.000 filer, der også verserer på en række andre hjemmesider.

Det polske selskab forsøger ikke at påpege problemer vedrørende beskyttelsen af personlige oplysninger på nettet (som YouHaveDownloaded eksempelvis gør). De gør det for at indsamle information om piratkopiering på vegne af kunder, der får udleveret relevant data om eventuelle rettighedskrænkende aktiviteter og lignende. (Kunderne vil typisk være firmaer, der ønsker at se hvem og hvor mange, der ulovligt har downloadet deres produkter, eller institutioner, der ønsker at se, om deres netværk bliver brugt til fildeling.)

Læs også: Google får megabøde for privatlivskrænkelser

Tilfældige besøgende på hjemmesiden får oplyst information om sin egen IP-adresse, mens en demofunktion viser andres aktiviteter. Her er IP-adressen delvist censureret for at beskytte »synderne«.

Mange af dem, der benytter sig af tjenesten, vil dog »få skylden« for andres downloads, hvis de har dynamiske IP-adresser eller deler IP med andre, der står bag aktiviteterne.

Tag selv et kig på ScanEye og se, om dine aktiviteter er blevet afsløret.

Læs også: Musikstreaming betaler sig for pladeselskaberne

Læs artiklen på teknofil.no

Oversat af Janus Bødker.