Denne robot rydder op efter dig

En gruppe forskere har udviklet den perfekte løsning for rodehoveder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Føler du dig lidt lad, og orker du ikke at rydde op i lejligheden? Eller nægter dem, du bor sammen med, at rydde efter sig? Så kan denne praktiske robot være løsningen.

Et forskningsteam fra Cornell University i USA har udviklet en kranlignende robot, der bevæger sig rundt i hjemmet og langsomt rydder de ting op, du selv er for doven til at samle op. Men først må den lære.

Ligger ikke en sko i køleskabet

Robotten skanner først omgivelserne, identificerer objekter, finder ud af, hvor tingene hører til og placerer dem derefter de rigtige steder. Dette er komplicerede tankeprocesser, men robotten er i stand til det via nogle veludviklede algoritmer, der gør, at den kan vurdere et objekts egenskaber og hvad, den bør gøre med det.

»Robotten lærer, at den ikke skal placere en sko i køleskabet,« fortæller Yun Jiang, en af studenterne bag projektet, i en pressemeddelelse.

Bliver bedre af erfaring

Som alle andre, der i begyndelsen er ubekendte med et miljø, er robotten ikke perfekt. Den har en læringskurve, og den bliver fortsat bedre efter hver gang, den gentager opgaverne og bliver bekendt med omgivelserne.

Robotten var alligevel ret god fra begyndelsen af med en nøjagtighed på 80 procent første gang, den forsøgte at rydde op. Efterhånden kom den op på 98 procents nøjagtighed.

På den mere tekniske side bruger robotten et Microsoft Kinect 3D-kamera. Dette er oprindeligt udviklet til spil, men bliver nu ofte brugt af robotforskere.

Selv om robotten nok er lidt langsom, så er det en utrolig lovende start. Derudover har hastigheden ikke så meget at sige, hvis du for eksempel slipper den løs, mens du er på arbejde.

I videoen nedenunder kan du se, hvordan robotten rydder op og sætter objekter, den aldrig før har set, på plads:

Læs også: iPad styrer vaks lille industrirobot

Læs artiklen på teknofil.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Janus Bødker.