Den nye Wii U klar 30. november

Nintendos første nye spillekonsol i seks år kommer til Europa lige op til jul.

Nintendos nye spillekonsol, Wii U, som nu kommer i handelen, blev præsenteret i Los Angeles i juni. Arkivfoto: Phil McCarten, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye spillemaskine Wii U fra japanske Nintendo er klar til at indtage en TV-skærm nær dig 30. november og dermed skærpe krigen mod konkurrenterne fra Microsoft og Sony.

Wii U, som blev fremvist for første gang i juni i år, kommer i sort og hvis og har en berøringsfølsom skærm på 6,2 tommer samt en digital pen. Den skal skaffe brugerne tilbage til den klassiske, håndholdte spillekonsol fra mobiltelefoner og tavle-PCer, hvor Nintendo - i modsætning til Microsoft og Sony - ikke står stærkt.

Premieredatoerne er 18. november i USA, 30. november i Europa og 8. december hjemme i Japan.

Første nye spillekonsol i seks år

Wii U er Nintendos første spillekonsol i seks år, og den vil ud over normale spil kunne bruges til at lave egne programlister over TV-programmer og film, ligesom man ved tilkobling af en ekstern boks kan optage TV på den.

Prisen for den billigste model med otte gigabyte lagerplads vil i USA ligge på lige under 300 dollars, mens den dyreste med 32 GB plads koster 349,99 dollars. Køberne får i begge tilfælde et eksemplar af et nyt Super Mario-spil med.

Salget af spillekonsoller og spil til dem er stort set gået støt nedad de seneste halvandet-to år. Microsoft har sin Xbox 360, der blev udvidet med bevægelsessensorsystemet Kinect, mens Sony har sin Playstation med Sony Move som pendant. En opdateret Xbox og en ny Playstation ventes klar til 2013, men Nintendo satser på at få det vigtige julesalg med.

Traditionelt er det i julekvartalet, at teknologiproducenter henter henved en tredjedel af hele årets omsætning. Men kampen om de samme penge i pungen øges kraftigt, navnlig dette efterår, hvor alle de store producenter ruller topmodeller ud inden for alle kategorier af udstyr.

Taber marked

Spillekonsollerne har tabt marked til først mobiltelefonerne, som arbejder sig hen mod at blive mere og mere af en computer, og så til tavle-PCerne. På begge typer af udstyr kan man spille spil, og da både telefoner og tavle-PCer er væsentligt mere mobile, rykker interessen væk fra spillekonsollerne, som er afhængig af at kunne kobles til en TV-skærm.

Nintendo har til dato solgt 100 millioner Wii-konsoller. Wii var aldeles nyskabende, da den kom frem for seks år siden, i 2006, fordi den for første gang tog bevægelser ind som en del af spilleoplevelsen. Salget af Wii er i første halvår af 2012 mere end halveret til 710.000 solgte eksemplarer mod 1,56 millioner for et år siden.

Spilmarkedet på verdensplan anslåes at være 78 milliarder dollars værd.

Nintendo blev stiftet i 1889. Dengang producerede selskabet spillekort i Kyoto, byen, som har lagt navn til klimaaftalen.