De lå i kø for en Xbox One

En newzealænder fik verdens allerførste solgte eksemplar af Microsofts nye spillekonsol. Inden nytår ventes den og konkurrenten Playstation 4 solgt i op mod tre millioner eksemplarer, men kun Playstation 4 når til Danmark før da og ventes at få en god modtagelse i »Playstation-land«.

Sejren - og den nye Xbox One - er hjemme! Glade spillemænd forlader butikken i New York med deres nyerhvervelse. Foto: Lucas Jackson, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev den 24-årige newzealænder Dan Livingstone, der købte den allerførste Xbox One-spillekonsol i verden, da startskuddet i en ny julespillekrig gik ved midnatstid.

Tidszonerne betød nemlig, at New Zealand var det første sted, hvor det blev fredag den 22. november. Dan Livingstone ventede sammen med omkring 1.000 andre på havnefronten i Auckland på, at butikkerne slog dørene op, og salget begyndte. Han har revet de næste fem dage ud af kalenderen for rigtigt at kunne spille.

Microsofts nye udgave af Xbox-spillekonsollen kommer på markedet en uge, efter at Sony sendte sin Playstation 4 i handelen. I begge tilfælde er det syv-otte år siden, at modellen før dem blev klar.

Kamp om stuen

I den mere spektakulære ende valgte den omstridte Kim Dotcom, tysk-finnen bag det piratanklagede fildelingssted Megaupload, at lægge et billede af sit selv og hele fem Xbox One-konsoller ud. Kim Dotcom, der i begyndelsen af 2012 blev anholdt ved en endog meget spektakulær politiaktion og nu kæmper mod at blive udleveret fra New Zealand til USA, er kendt som en spillehaj.

Både Xbox One og Playstation 4 kæmper for at blive hjemmets digitale underholdningscentral og dermed helt uundværlig i dagligdagen. Xbox One er koblet tæt sammen med Microsofts satsning gennem Windows Phone på mobilområdet og Windows 8 på PC-området.

Sony sælger Playstation 4 for 100 dollars mindre, end hvad Xbox One koster - sidstnævnte står i 499 dollars som startpris. Xbox-konsollen kan først købes i Danmark fra 2014, fordi softwaren ikke er oversat til dansk før da. Playstation 4 kommer derimod i handelen næste fredag, 29. november, og når dermed den vigtige julehandel, hvor teknologiproducenter traditionelt henter omkring 30 procent af årets omsætning.

Op mod tre mio. stk. af hver solgt inden jul

Ifølge nyhedsbureauet Reuters forventer analyseselskabet robert W. Baird & Co., at der vil blive solgt mellem 2,5 og 3 millioner Xbox One og et tilsvarende antal Playstation 4 i 4. kvartal. Sony har selv sagt, at man forventer at runde fem millioner, når det forskudte regnskabsår slutter med udgangen af marts 2014.

Gennem de seneste otte år har Sony og Microsoft hver solgt omkring 80 millioner konsoller (henholdsvis Playstation 3 og Xbox 360), mens den japanske konkurrent Nintendo har solgt over 100 millioner Wii-konsoller. Produktionen af Wii blev indstillet for nylig, så det er Wii U, der er den fortsættende Nintendo-konsol. Den har dog ikke solgt overvældende.

Microsoft, som er verdens største softwareproducent, leverer Xbox One med adgang til filmtjenesten Netflix og andre populære nettjenester men er samtidig selv begyndt at producere filmindhold for at understrege, at konsollen er langt mere end blot et spilleredskab, selv om det fortsat er kernen.

400.000 Playstation 3 solgt i Danmark

I Danmark er Playstation den mest solgte spillekonsol, og siden lanceringen af den første model i 1995 har Danmark været et Playstation-land.

Playstation 3 har på syv år solgt i flere end 400.000 eksemplarer i Danmark, oplyser Nordisk Film, der står for salget i hele Norden.

I USA solgtes det første døgn en million af den nye Playstation 4-konsol, og Nordisk Film forventer, at danskerne vil tage godt imod den nye konsol fra næste fredag.

»Vi har oplevet en enorm efterspørgsel på Playstation 4 i Danmark, allerede inden den er lanceret. Det kan vi især se på den store mængde forudbestillinger, som forhandlerne har modtaget,« siger Mette Bernholt Buhl, marketingschef for Playstation Danmark hos Nordisk Film.