De første Ubuntu-telefoner klar til efteråret

Vesteuropa bliver et af satsningsområderne, når de første mobiltelefoner med Linux-udgaven Ubuntu sendes i handelen i år.

Ubuntu Mobile er en konkurrent til andre mobilstyresystemer som Android, iOS og Windows Phone. De første telefoner kommer i handelen til efteråret, formodentlig til langt lavere priser end mange smartphonetelefoner i dag. Foto: Ubuntu Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: De første telefoner med Linux-varianten Ubuntu er klar til efteråret, og Europa bliver et af de to satsningsområder.

Det forklarer Richard Collins, produktchef for Ubuntu Mobile, som på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona, har svært ved at få sin kalender til at hænge sammen som følge af den store interesse for at finde et alternativ til de store og - efter manges mening - lidt for dominerende styresystemer, Googles Android og Apples iOS.

»Vi forventer at lancere i 3. kvartal i år, og Kina og Vesteuropa vil være de primære fokusområder,« siger Richard Collins.

En udfordring at få folk til at skifte

Ubuntu er en af flere varianter af det gratis styresystem Linux. Bag Ubuntu står selskabet Canonical, som ejes af den sydafrikanske mangemilliardær og rumturist Mark Shuttleworth, og Ubuntu regnes for at være en af de lettest tilgængelige udgaver af Linux, som minder meget om Windows og Apples MacOS.

Ubuntu har hidtil været beregnet til computere og servere men er med Ubuntu Mobile ved at blive gjort endeligt klar til såvel tavle-PCer som mobiltelefoner, og det er vel at mærke den helt samme bagvedliggende kode, der bruges over hele linien, så der ikke skal laves særskilte udgaver til forskellige modeller, sådan som det kendes fra andre telefoner. Ubuntu Mobile skal også kunne bruges som styresystem på smart-TV-apparater og i al den nye teknologi, som man kan tage på, f.eks. smarte ure m.m.

»Der er altid en udfordring i at prøve at få folk til at skifte fra, hvad de bruger og elsker lige nu. Men vi synes, at Ubuntu Mobile er et meget modent system, og vi har fået mange designpriser for det,« forklarer Richard Collins.

Priser i den lavere ende

De første aftaler med mange af verdens allerstørste teleselskaber er da også i hus, for teleselskaberne kan med Ubuntu Mobile langt lettere tilpasse deres udbud af programmer og tjenester - og få Ubuntu-folkene til at programmere, hvad der skal bruges, så teleselskaberne dermed får et tættere og mere direkte forhold til kunderne, end hvad f.eks. Android og iOS kan (og vil) levere.

»Det er mobilselskaberne, der bedst forstår deres kunder,« konstaterer Richard Collins, der har arbejdet 2½ år hos Canonical og tidligere har været hos mobilsoftwareproducenten Symbian og hos den britiske telegigant Vodafone.

De første telefoner vil komme fra den spanske mobilproducent BQ og kinesiske Meizu til efteråret. Hvad priserne bliver, er endnu ikke klart, men Richard Collins siger, at der vil kunne produceres telefoner til under 70 dollars med Ubuntu Mobile.

»Priserne vil ligge lavt eller i mellemlejet, så man får en meget moderne telefon til en god pris,« siger han.

Intuitivt og hurtigt

Ubuntu Mobile ser umiddelbart ret intuitivt ud, når man er vant til smartphonetelefoner, og på de telefoner, som vises frem på messen, reagerer softwaren lynhurtigt, og man blader rundt med fingrene og kan kalde den lodrette hovedmenulinie frem til venstre på skærmen, ligesom på PC-udgaven af Ubuntu. Ubuntu Mobile kan ikke køre applikationer fra Android, som også er en Linux-variant.

Alle kan gratis hente Ubuntu Mobile - og de øvrige Ubuntu-udgaver til PCer og servere - og installere og bruge dem.

Canonical tjener penge på at være konsulent for dem, der gerne vil anvende Ubuntu, og tilpasse systemet til netop deres behov, sådan som det er meningen, at man skal kunne med open source-programmer som Linux. Dog er der givet håndslag på, at alle nyskabelser, som man frembringer, skal deles med andre Linux-brugere, så udviklingen hele tiden pågår.

Berlingske var inviteret til Mobile World Congress i Barcelona af Telia. Læs mere på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.