Datatrafik overtager mobilnettene

Om fem år vil verdens teleselskaber tjene flere penge på internetadgangen via mobilnettet end på, at vi taler. For dataforbruget eksploderer nu, men det vil samtidig bidrage til at begrænse alvorlige sygdomme og sikre børn en uddannelse, viser ny kortlægning.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Mobilnet er ved at være fortid som talenet. Om fem år vil verdens mobilselskaber tjene flere penge på, at de bruges til data- og internetforbindelser end til tale.

Det fastslår organisationen GSMA, som repræsenterer 800 mobilselskaber i 220 lande i en ny kortlægning af mobilforbindelsernes betydning for udviklingen i verden og de ændringer, som især u-landene i disse år oplever i takt med, at mobilforbindelserne bliver flere og bedre.

Rapporterne kommer i forbindelse med den årlige Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, som i denne uge holdes i Barcelona i det nordøstlige Spanien.

I 2018 vil teleselskabernes omsætning på data over mobilnettet globalt runde 559 milliarder dollars (3,15 billioner kroner), mens omsætningen for tale »kun« vil nå 547 milliarder dollars (3,09 billioner kroner).

I mål før tid

I de lande, hvor mobiludviklingen er nået langt, vil vendepunktet nåes langt hurtigere. Japan oplevede det allerede sidste år, Argentina runder det allerede i år, USA og Storbritannien til næste år, mens Kenya i Østafrika når dertil i 2016.

Mængden af data på mobilnettene nåede allerede i marts 2010 så højt op, at data overgik tale. Og det har udhulet teleselskabernes indtjening.

»80 procent af trafikken i vore net, især i Norden, er data, mens 80 procent af indtægterne kommer fra tale,« sagde den netop afgåede topchef for et af verdens største teleselskaber, svensk-finske Telia, Lars Nyberg, sagde på Mobile World Congress for præcis et år siden.

Her præsenterede han den kontroversielle plan om, at Telia vil begynde at tage betaling, hvis man benytter internettelefonitjenester som f.eks. Skype på mobilnettet i stedet for at ringe som normalt.

Eksplosion i datamængder

Antallet af mobilabonnenter fortsætter med at eksplodere. Ved årsskiftet havde 3,2 milliarder mennesker en mobiltelefon. I 2017 vil det tal være oppe på 3,9 milliarder, og i 2018 runder det fire milliarder.

Og det er vel at mærke rigtige mennesker, der bruger mobilnettene. For allerede for fem år siden - i 2008 - rundede antallet af mobilforbindelser fire millioner. Mere og mere udstyr kobles nemlig på Internet via mobilnettet, uden at det skal tale med andet end andre maskiner, f.eks. dankortterminaler. I 2011 passerede antallet af mobilforbindelser i verden seks milliarder, og udviklingen fortsætter.

Samtidig eksploderer datamængderne i mobilnettene, især som følge af, at vi ser film og TV. Alene i 2012 susede der så store datamængder gennem verdens mobilnet, at det overgik samtlige tidligere år, og på verdensplan ventes det mobile dataforbrug at vokse med 66 procent om året frem til 2017. På det tidspunkt vil det ligge på 11,2 exabytes hver eneste måned. Det svarer til over fem milliarder timers film i den høje HD-kvalitet.

1,3 mio. nye jobs

Det enorme fokus på at være mobil skaber en tilsvarende enorm omsætning i hele det økosystem af leverandører, som på den ene eller anden måde leverer teknologi, programmer og funktioner til mobilverdenen. Over de næste fire år vil omsætningen sammenlagt ende på 9,1 billioner dollars eller 51,4 billioner (51.400.000.000.000) kroner, og det vil frem til 2018 skabe 1,3 millioner nye jobs, anslår GSMA.

Det er navnlig fokus på de nye 4G-/LTE-supermobilnet med datahastigheder, der er fem-ti gange højere end på 3G-mobilnettet, som sætter fart på dataforbruget. Det er kun tre år siden, at svensk-finske Telia som det første teleselskab i verden åbnede for sit dengang begrænsede 4G-/LTE-mobilnet.

Med udgangen af 2012 havde en ud af hver 25 med mobilt bredbånd adgang til at bruge 4G-/LTE-nettet. I 2017 vil det være en ud af fem, som er på det hurtige mobildatanet - en fremgang fra 62 millioner til 920 millioner mobilkunder. 4G vil dog stadig kun udgøre en mindre del af de samlede mobilforbindelser i 2017, hvor de »gammeldags« GSM-forbindelser (også kaldet 2G) stadig ventes at udgøre lige under halvdelen af alle mobilforbindelser, viser GSMAs tal.

Redder liv og sparer mad

Bedre brug af mobiltelefonen vil kunne bidrage til at redde en million liv i Afrika, anslår rapporten. Kampen mod dødelige sygdomme som malaria, tuberkulose og HIV vil nemlig blive støttet af, at man lettere kan finde oplysninger og vejledning på mobiltelefonen via Internet.

Samtidig kan madspildet bringes ned i en mængde, som kan brødføde 40 millioner mennesker i 2017. Det svarer til hele Kenyas befolkning og kan løses ved at bruge mobilforbindelser til at spore lastvogne, der transporterer varer, og overvåge temperaturen i lagerhaller.

Endelig vil 1,8 millioner flere børn i 2017 blive uddannet takket være brug af mobiltelefoner, e-bogslæsere og tavle-PCer.

»Mobile data er ikke blot en råvare. Det bliver livsnerven i vort daglige liv, i samfundet og i økonomierne med flere og flere mennesker og ting, som er koblet på nettet,« siger Michael O'Hara, markedsdirektør i GSMA.

Berlingske dækker Mobile World Congress i Barcelona, og du kan følge nyhederne på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.