Dataindsamling om danskerne er eksploderet

Der samles langt mere end en halv million oplysninger ind om hver eneste danskers brug af telefon og Internet på kun et år. Nu kræver politikerne indsamlingen stoppet.

Danskerne overvåges massivt, når vi bruger telefoner eller Internet - så massivt, at EU-Domstolen nu siger stop efter syv år med gigantisk dataindsamling. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

621.975 registreringer af brugen af mobiltelefonen eller internetet. Så mange gange er hver eneste dansker - fra den spædeste nyfødte til Danmarks ældste indbygger overhovedet - blevet registreret i det forgangne år, og det er en eksplosion i den indsamlede datamængde, som nu er over 40 gange større, end hvad man oprindelig planlagde at samle ind.

Nye tal fra telebranchens fællesorganisation, Teleindustrien, viser ifølge Information, at der på et år er sket samlet set 3,5 billioner registreringer af, hvad vi bruger telefonen, mobiltelefonen eller internetforbindelsen til. Indsamlingen sker som led i den antiterrorpakke, som den daværende VK-regering satte i værk i september 2007, og som er så omfattende, at de europæiske datatilsyn har klaget over dens omfang.

Justitsministeriet indrømmer: Uden værdi

Justitsministeriet indrømmede i 2012, at indsamlingen tillige er uden værdi, fordi hverken politiet eller efterretningstjenesterne anvender den i noget videre omfang, selv om den har kostet 200 millioner kroner at etablere og koster hvert år 50 mio. kr. at holde i luften.

Men gang på gang har politikerne udsat en revision af indsamlingen, som dermed er fortsat uændret.

Al brug af telefoner og Internet er blevet registreret og gemt i et år, så myndighederne - med en dommerkendelse i hånden - kan få oplysningerne udleveret med en times varsel. Det kræver dog, at den mistænkte forbrydelse er af særligt alvorlig karakter.

Bredt ønske om at stoppe her

I 2012 blev der gemt 900 milliarder oplysninger om danskernes brug af telefoni og Internet - 145.000 registreringer pr. dansker fra vugge til grav eller 397 oplysninger pr. dansker hver dag året rundt. Oprindelig forventede man »kun« at gemme 15.000 oplysninger pr. dansker.

Nu vil Venstre, Enhedslisten, SF og De Radikale imidlertid alle have stoppet indsamlingen - den såkaldte sessionslogning, og Justitsministeriet oplyser til Information, at der i næste folketingssamling, altså efter sommerferien, vil blive fremsat lovforslag om at få loven revideret.

Pr. 1. januar 2014 var vi 5.627.235 danskere, oplyser Danmarks Statistik.

Se, hvad der gemmes om dig: www.b.dk/overvaag