Danskerne vil gerne betale for net-TV

Næsten hver tredje husstand har købt et abonnement for at kunne se film og TV over internetforbindelsen, men samtidig bruger mange DRs gratis tilbud.

Det er blevet populært at se film og TV via internetforbindelsen, og computeren er fortsat den foretrukne måde at gøre det på. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne har for alvor taget TV over nettet til sig - og vil også gerne betale for det. Næsten hver tredje husstand har købt mindst et abonnement hos en af de populære streamingtjenester.

Det fremgår af den årlige undersøgelse fra forbrugerelektronikbranchen, Branchen Forbrugerelektronik (BFE), hvor analysefirmaet TNS Gallup har udspurgt omkring 2.000 danskere om deres køb og vaner.

29 procent af de danske husstande har mindst ét betalt streamingabonnement til TV, så de via internetforbindelsen får adgang til film- og TV-tjenester og dermed kan se, hvad de har lyst til, når de har lyst til det. Men interessen breder sig, for ti procent af alle adspurgte regner med, at de vil tegne abonnement inden for de næste tre måneder - med amerikanske Netflix som det foretrukne valg.

Netflix ligger i top

Netflix ligger allerede i top som den mest populære netfilmtjeneste hos de danskere, som allerede har taget de nye muligheder i brug. 17 procent af husstandene med betalt abonnement betaler de 79 kroner om måneden, som det koster at få adgang her.

Næstmest populær er Viaplay, der ligesom TV-kanaler som TV3 ejes af Kinnevik-koncernens MTG og har eksisteret siden 2011. Fem procent har betalt abonnement på Viaplay.

Mange flere end de 29 procent med betalt abonnement bruger dog de gratis nettjenester fra det Google-ejede YouTube og Danmarks Radios TV-tjeneste på www.dr.dk/nu, hvor man kan se tidligere udsendelser fra en række af DRs kanaler. Og her er DR Nu den mest populære. Over en femtedel af de husstande, som jævnligt anvender streaming, bruger DR Nu. Derefter følger i popularitet Viaplay, TV 2 Play og TDCs YouBio.

Flest bruger computeren

Computeren er den ubestridt mest populære måde at se netfilm og net-TV på. 30 procent af seerne bruger computeren til formålet, mens tavle-PCer kun har opnået en andel på 18 procent, måske fordi skærmene er så meget mindre. På tredjepladsen kommer så smartphonetelefonerne, som 15 procent bruger. Og noget overraskende og måske ligefrem ulogisk kommer smart TV-fjernsyn og særlige streamingbokse à la Apple TV først ind på fjerdepladsen. Dem benytter syv procent.

BFE, hvis medlemskreds leverer alt fra distribution af TV-programmer til forbrugerelektronik i alle afskygninger, holder onsdag den 9. april sin årlige mediekonference om TV-branchens muligheder og udfordringer. Kulturminister Marianne Jelved (R), som i øjeblikket forhandler medieforlig i Folketinget, vil deltage og kommentere den aktuelle situation, ligesom medieordførerne fra Liberal Alliance, Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti deltager.