Danskerne overvåges massivt

I seks år er alle danskeres brug af telefoner og internet blevet registreret, så politiet kan få adgang til oplysningerne. Se her, hvad de ved om dig.

ILLUSTRATION: Helle Scheffmann. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hidtil største overvågning af danskerne begyndte 15. september 2007 som en del af antiterrorpakken. Al brug af telefoner og Internet er blevet registreret og gemt i et år, så myndighederne - med en dommerkendelse i hånden - kan få oplysningerne udleveret med en times varsel. Det kræver dog, at den mistænkte forbrydelse er af særligt alvorlig karakter.

I 2012 blev der gemt 900 milliarder oplysninger om danskernes brug af telefoni og Internet - 145.000 registreringer pr. dansker fra vugge til grav eller 397 oplysninger pr. dansker hver dag året rundt. Oprindelig forventede man »kun« at gemme 15.000 oplysninger pr. dansker.

Registreringen har kostet 200 mio. kr. at etablere og koster hvert år 50 mio. kr. at holde i luften.

Det bliver gemt

Al brug af fastnet- og mobiltelefoni samt af internet og elektronisk post registreres og gemmes. Selve indholdet af samtaler og skriverier gemmes dog ikke. Også udlændinge registreres.

Fastnettelefon: Nummeret, der ringes fra. Nummeret, der ringes til. Hvornår der ringes. Hvor længe samtalen varer. (Selve samtalen overvåges ikke.)

Mobiltelefon: Nummeret, der ringes fra. Nummeret, der ringes til. Hvornår der ringes. Hvor længe samtalen varer. Hvilken mobilmast, samtalen begynder på og ender på. Mobiltelefonens identifikationsnummer (IMEI). Tidspunktet, hvornår et taletidskort aktiveres.

SMS-tekstbeskeder og MMS-billedbeskeder: Afsenderens og modtagerens nummer. Tidspunkt for afsendelsen.

E-post: Afsender- og modtageradresse, tidspunkt, computerens IP-adresse (den præcise tilkoblingsadresse til Internet). Men hvis f.eks. en TDC-kunde med TDC-e-postadresse skriver til en anden TDC-kunde med TDC-e-postadresse, bliver trafikken i TDCs net og skal ikke registreres.

Internet: Alle besøgte internetadresser (IP-adressen, ikke selve www-adressen). Tidspunktet for besøget. Computerens MAC-adresse (en slags unikt CPR-nummer). Kun når f.eks. en TDC-kunde forlades TDCs net, registreres besøgene, og der tages kun stikprøver - rent teknisk hver 500. datapakke (et besøg på www.b.dks forside udløser f.eks. én gemt datapakke).

Det er relativt enkelt at omgå overvågningen på legal vis ved at bruge såkaldte gratis proxytjenester på nettet, hvor man bruger en udenlandsk netside som mellemstop, så det ser ud, som om man er i et andet land (sådan abonnerede mange tidligere på filmtjenesten Netflix i USA).