Danskerne lukker selv hackere ind

Massevis af programmer på computeren er ikke opdateret til nyeste udgave, selv om det er gratis. Også virksomheder har problemer, selv om IT-sikkerhed får stadig større prioritet.

Det er en tikkende bombe, hvis man ikke holder sin computer opdateret med de nyeste programmer. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten seks procent af alle programmer installeret på danske computere er ikke blevet opdateret med de seneste sikkerhedsrettelser. Det gør dem til mulige angrebsmål for hackere.

På en gennemsnitlig dansk PC er installeret 69 programmer fra 22 leverandører, og 5,7 procent af dem er ikke blevet opdateret til nyeste version, som lukker for huller i sikkerheden, der kan være hackeres mulighed for at aflure, hvad der foregår på PCen, eller direkte overtage styringen af den i baggrunden gennem fjernstyringsprogrammer.

Problemet er langt værre

Tallene fremgår af det danske IT-sikkerhedsfirma Secunias opgørelse for første kvartal for Danmark. Secunias program, Personal Software Inspector, kan gratis installeres og holder øje med, hvornår der kommer opdateringer til alle PCens programmer, og tilbyder direkte links til at hente dem.

»Dataene stammer fra brugere af programmet Personal Software Inspector, der må formodes at være mere sikkerhedsbevidste end andre brugere. Så de reelle risici er sandsynligvis højere for PC-brugerne som helhed,« mener DK-CERT, der overvåger sikkerheden på den danske del af Internet.

Top 5-listen

De to mest risikable programmer er Microsoft XML Core Services, som er en del af Windows, og Oracles Java 6. Knap halvdelen af disse programmer er ikke opdateret på danske PCer, og de har en høj markedsandel. Også medieafspillerne VLC Media Player og Apple QuickTime samt Adobe Flash Player er ofte ikke blevet ført à jour med de nyeste, gratis opdateringer.

Microsofts indbyggede Windows Update henter kun opdateringer til Microsoft-programmer, ikke til programmer fra andre softwareproducenter.

Virksomheder sjusker også

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at IT-sikkerhed er blevet det vigtigste hensyn, når danske virksomheder køber nyt IT-udstyr. 63 procent tillægger IT-sikkerhed stor betydning mod 57 procent for et år siden, hvor sikkerheden kom på tredjepladsen.

»Vi kommer til at se flere cyberangreb på danske virksomheder fremover. Derfor er det meget positivt, at erhvervslivet i stigende grad sætter IT-sikkerhed højt på dagsordenen. Desværre ser vi dog stadig mange danske virksomheder, der ikke har ordentligt styr på deres sikkerhed,« siger Morten Bangsgaard, administrerende direktør i brancheorganisationen IT-Branchen, der organiserer størstedelen af den danske IT-verden.

Han opfordrer alle virksomheder til regelmæssigt at gennemgå deres IT-sikkerhed systematisk for at forhindre de fleste angreb på virksomhedens IT-systemer.

Hackerangreb blandt største trusler mod Danmark

»Men IT-sikkerhed er også vigtigt hos eksempelvis den selvstændigt erhvervsdrivende eller for håndværkerfirmaet. Det kan koste dyrt at miste kundedata eller at blive forsinket med f.eks. en momsindberetning, fordi virksomheden ikke har holdt sine systemer og sit udstyr opdateret,« siger Morten Bangsgaard.

For nylig kom frygten for hackerangreb også med på Beredskabsstyrelsens top 10 over trusler mod Danmark.

Ifølge det nye Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet kommer de alvorligste cybertrusler mod Danmark fra andre landes efterretningstjenester.