Danskerne køber flere PCer

Navnlig bærbare PCer er i høj kurs. Dem blev der solgt flere af på årets første tre måneder. Til gengæld faldt salget af tavle-PCer.

Salget af tavle-PCer blev i januar-marts mindre end for et år siden, til gengæld købte danskerne langt flere bærbare PCer. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Selv om julen kun lige var overstået, steg det samlede salg af PCer i Danmark i årets første tre måneder - men salget af tavlecomputere er dykket.

I alt blev der solgt 532.500 stationære, bærbare og tavlecomputere i januar-marts mod 516.300 for et år siden. Bemærkelsesværdigt er mængden af tavle-PCer faldet med hele 24.500 styk til 205.000 styk, hvorimod bærbare PCer har været populære hos kunderne, der købte 230.300 styk mod 190.300 for et år siden. Også antallet af stationære computere er steget, dog beskedent fra 96.500 til 97.200 styk.

Windows XP hjælper på fremgang

Det viser nye tal, som analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, har samlet ind.

»Fremgangen i det samlede salg har nok været drevet lidt af, at Microsoft ophørte med at supportere sit Windows XP-styresystem. Jeg tror dog ikke på, at faldet for tavlecomputere vil vare ved,« siger analysechef Anders Elbak fra IDC.

På tavle-PC-markedet har Apple fået lidt bedre fat i danskerne, efter at der i efteråret kom opdaterede modeller på markedet. iPads udgjorde i første kvartal 58 procent af de solgte mod 56 procent for et år siden, hvorimod mængden af tavle-PCer med Android som styresystem er faldet beskedent fra 35 til 34 procent. Også andelen af Windows-tavlecomputere er faldet, nemlig fra ni procent for et år siden til nu syv procent, viser IDCs tal.

Ikke et generelt prisfald

Selv om man i udsalgskatalogerne nu kan finde mange rigtigt kapable og habile bærbare PCer til priser helt nede på 3.000-3.500 kroner, er der faktisk ikke tale om, at priserne styrtdykker.

»Umiddelbart er der ikke sket noget nævneværdigt prisfald, men det skyldes - i hvert fald delvist -, at det går bedst i erhvervsmarkedet, hvor det typisk købes lidt dyrere maskiner. Det er de laveste priser, der falder, og det er ikke altid, at gennemsnitspriserne falder, fordi der er flere billige og bedre maskiner i butikkerne. Meget tit bruges 3.000-kronerstilbuddene til at trække kunder ind i butikken, og når folk så er der, køber de alligevel lidt dyrere modeller til 4.000-5.000 kroner,« siger Anders Elbak.

Men at der rent faktisk bæres mange billige og gode bærbare PCer ud af butikken, kan salgschef på computerområdet i kæden Elgiganten, Jan Kirkedal, bekræfte.

»Man får rigtigt meget bærbar PC for 3.000-3.500 kroner, og det er absolut dem, vi sælger flest af. Det er et pengebeløb, som de fleste har råd til, nærmest uden at blinke med øjnene,« siger han

IDC regner bærbare PCer, hvis skærm kan vippes rundt (på engelsk kaldet »convertibles«), med blandt de bærbare PCer, mens PCer, hvor skærmen decideret kan tages af tastaturet og bruges løst, som tavle-PCer.