Danskere kan bruge 4G i Sverige

Telia åbner for danske kunder i Sverige. Det kræver dog fortsat en solid tegnebog, hvis man vil se en film på de nye supermobilnet, men mindre opgaver klares langt hurtigere.

Danskerne er de første i Europa, der får muligheden for at kunne bruge 4G i udlandet - men det er lige så dyrt som hidtil bare hurtigere. Foto: Neil Hall, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danskere, som har Telia som mobilselskab, kan som de første i Europa bruge deres 4G-/LTE-forbindelse på de nye supermobilnet i udlandet, nemlig når de er i Sverige. Flere lande er på vej.

Telia var først i verden til at åbne 4G-/LTE-net, som leverer datahastigheder, der er fem-ti gange højere end på 3G-mobilnettet. Det skete i 2009 i Sverige og i december 2010 i Danmark - her dog kun i den absolut indre by i København og Aarhus.

Muligheden for at bruge dataforbindelsen i topfart i udlandet er dog også mere symbolsk end egentlig praktisk. For man skal fortsat have for øje, at brugen af data i udlandet koster store penge, og især når forbindelsen som på 4G-/LTE-nettet er så hurtig. Derfor indførte EU, at brug af telefonen i udlandet - såkaldt roaming - overvåges nøje, så man højst kan bruge 466 kroner om måneden på sin telefon. Dataloftet er indført efter voldsomme problemer med tilsvarende voldsomme mobilregninger. Alle får en SMS-tekstbesked, når man nærmer sig loftet. Det er så muligt - ved at besvare beskeden - at hæve grænsen.

Hastighed til forskel

»Den eneste forskel er hastigheden. Man kan gøre de samme ting endnu hurtigere, f.eks. lægge billeder på Facebook. Men dataloftet er der stadig, så man bliver opmærksom på sit forbrug,« forklarer pressemedarbejder hos Telia i Danmark, David Jægersted Engstrøm.

Telia er et af verdens ti største mobilselskaber og ejes med omkring 37 procent af den svenske stat.

Navnlig i Danmark har Telia med held slået sit navn fast sammen med 4G/LTE. I dag dækker Telias danske 4G-/LTE-net 192 byer, og inden for en måned kobler norske Telenor sine danske kunder på det fælles net, som Telia og Telenor er i færd med at etablere i Danmark, efter at de aftalte at slå deres mobilnet sammen for at dele regningen og dermed spare store penge.

Telias direktør for udvikling af mobilnettjenester, Tommy Ljunggren, siger, at danskere med 4G/LTE hos Telia i løbet af foråret vil kunne bruge dataforbindelsen i flere landet, ligesom også Telia-kunder i andre lande får mulighed for det.