Danskere holder sig fra at købe lynhurtigt internet

I 2020 skal det være muligt for alle danskere at købe lynhurtigt internet både til download og upload, uanset hvor de bor. Indtil videre er der imidlertid ikke rift om hastigheder på 100 megabit i sekundet.

Selvom flere har fået adgang til at købe lynhurtige internetforbindelser med en hastighed på 100 megabit i sekundet, er det endnu kun 0,1 procent af det samlede antal abonnementer, der er af den type. Modelfoto: Iris / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne har endnu ikke kastet sig over den lynhurtige internetforbindelser, der giver mulighed for download- og uploadhastighed på 100 megabit i sekundet (Mbit/s). Der er ellers flere, der har fået adgang til at købe dem.

Det fremgår af en svar fra erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), der af Venstres IT-ordfører Torsten Schack Pedersen er blevet bedt om at give sin vurdering af forholdet mellem udbuddet af og efterspørgslen efter bredbånd i 2013.

I sit svar henviser erhvervsministeren til de seneste tal, der dog stammer fra 2012. Her var det 1,1 procent af det samlede antal solgte bredbåndsabonnementer, der havde en downloadhastighed på 100 Mbit/s mod 0,7 procent i 2011.

På upload-siden havde 0,6 procent af alle abonnenter købt en hastighed på 100 Mbit/s.

Forsat stor forskel på adgang

»Der er fortsat stor forskel på andelen af husstande og virksomheder, der har adgang til bredbånd med høje hastigheder, sammenlignet med andelen af solgte bredbåndsabonnementer med høje hastigheder. Det gælder for både download og upload,« skriver Annette Vilhelmsen, der er øverst ansvarlige for det danske IT- og telemarked.

I 2012 havde 65 procent af de danske husstande og virksomheder adgang til at købe de lynhurtige internetforbindelser med en hastighed på 100 Mbit/s mod 38 procent i 2011, mens 32 procent af dem havde havde mulighed for at købe forbindelser med en uploadhastighed på 100 Mbit/s mod 30 procent i 2011.

Virksomheder vælger de hurtige

Det er ifølge Annette Vilhelmsen i øvrigt særligt virksomhederne, der investerer i de lynhurtige forbindelser. Andelen af virksomheder med den type abonnement lå i 2012 på 16 procent mod 10 procent i 2011.

Som et led i regeringens udspil »Bedre bredbånd og mobildækning i hele Danmark« skal ikke alene alle husstande og virksomheder i 2020 kunne købe en internetforbindelse med en hastighed på 100 Mbit/s. De skal ligeledes have mulighed for at investere i en forbindelse med en uploadhastighed på mindst 30 Mbit/s.

»For så vidt angår upload, er der sket en stigning i andelen af abonnementer for alle uploadhastigheder pånær 100 Mbit/s,« skriver Annette Vilhelmsen i svaret til Venstres IT-ordfører.

Ifølge tallene er andelen af abonnementer med en uploadhastighed på 30 Mbit/s da også steget til 8,9 procent i 2012 mod 6,5 procent i 2011.

Hos Dansk Folkeparti har IT-ordfører Dennis Flydtkjær bedt erhvervsministeren give sin holdning til »at stimulere større fællesudnyttelse af fastnetbredbåndsinfrastruktur i Danmark« og svare på, om hun vil tage initiativ til at fremme incitamenterne hertil.

Her henviser Annette Vilhelmsen til regeringens udspil "Bedre bredbånd og mobildækning i hele Danmark".

»Med udspillet har regeringen taget initiativ til at skabe bedre rammer for koordineret anvendelse og etablering af IKT-infrastruktur og dermed forbedre rentabiliteten og incitamentet til at etablere hurtige internetforbindelser,« siger hun.

Hun oplyser, at regeringen inden udgangen af 2013 vil lancere en plan for forbedring af vilkårene for udrulning af højhastighedsforbindelser i Danmark.