Danske forskere rammer forsiden

Danske cellebiologer får enestående forskningsresultat på forsiden af verdens nok mest anerkendte videnskabelige tidsskrift, Nature.

Det er de færreste forskere beskåret at havne på forsiden af verdens nok mest prestigeombruste videnskabelige tidsskrift, Nature. Men torsdag lykkes det for en gruppe danske cellebiologer under ledelse af professor Poul Nissen og med tilknytning til Grundforskningscentret PUMPKIN på Molekylærbiologisk Institut ved Aarhus.

Som de første i verden er det lykkedes for forskerne at afsløre, hvordan cellernes såkaldte ionpumper ser ud og fungerer. Ionpumper opretholder essentielle forskelle i cellernes indre og ydre miljø og giver energi til alle signalerings- og transportprocesser i kroppen – f.eks. nerveimpulser og nyrernes saltudskillelse. I planter og svampe danner de tillige grundlaget for optagelse af næringsstoffer. Resultaterne kan bl.a. bruges til udvikling af helt nye typer medicin og teknologi.

Selvom ionpumper er store proteinmolekyler er de stadig ufatteligt små for det menneskelige øje. Der ville kunne ligge omkring 1 mio. pumper på prikken over dette "i". Forskningen har da også været udført helt nede på det atomare plan, hvorved man har kunnet afdække helt nye sider af pumpernes måde at virke på.

Allerede i dag virker en række lægemidler på pumperne, f.eks. hjertemedicin og mavesårsmedicin. Men de nye resultater kan anvendes til udvikling af nye typer medicin til behandling af hjerte-karsygdomme, kræft og infektionssygdomme. Endvidere kan de danne basis for udvikling af ny nanoteknologi og af kulturplanter med større salttolerance.

Forskningsgennembruddet i Århus bygger videre på opdagelsen af den første ionpumpe- en stort gennembrud, der blev gjort helt tilbage i 1957 af den danske videnskabsmand Jens Chr. Skou. I 1997 modtog Jens Chr. Skou Nobelprisen for sin enestående opdagelse.

”I 1957 var det en drøm, jeg ikke kunne forestille mig blive til virkelighed. Der er al mulig grund til at ønske Poul Nissen og hans samarbejdspartnere hjertelig til lykke. Det glæder mig meget, at der bliver fulgt op på det, jeg startede for 50 år siden,” siger Nobelprismodtageren i en udtalelse.