Dansk superforskning får milliard-indsprøjtning

12 nye danske superforskningscentre får i alt 1,1 mia. kr., herunder et DTU-center, der skal forske i intelligent medicin ved hjælp af nanokapsler.

Milliardbeløbet skal bl.a. styrke dansk forskning i intelligent nanomedicin. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS LANDEFELD/TECHNICAL UNIV

Den danske stat har taget den helt store pengepung frem i forsøget på at styrke dansk forskning og innovation.

Danmarks Grundforskningsfond har således besluttet at yde hele 1,1 mia. kr. til oprettelsen af 12 nye danske forskningscentre af international standard. Heraf bliver de 700 mio. kr. investeret nu.

Danmarks tekniske Universitet DTU får tre af de nye såkaldte Centers of Excellence. Bl.a. får det nye DTU-center IDUN, der skal forske i udvikling af intelligent medicin ved hjælp af ekstremt små såkaldte nano-kapsler, op til 56 mio. kr.

Men også Kræftens Bekæmpelse, Rigshospitalet og universiteterne i Aalborg, Aarhus og København får nu støtte i millionklassen til at oprette ambitiøse forskningscentre.

Blandt de umiddelbart mest opsigtsvækkende er et center for musik i hjernen, MIB, der skal oprettet på Aarhus Universitet, og som får op til 52 mio. kr. i støtte fra fonden.

»Ansøgningerne, vi har modtaget i denne runde, er fremragende, og jeg er overbevist om, at de nye centre vil bidrage væsentligt til vækst og velfærd i Danmark med originale og innovative tilgange til en bred vifte af vigtige forskningsspørgsmål,« udtaler professor Liselotte Højgaard, der er formand for Danmarks Grundforskningsfond.

Direktøren for fonden, professor Thomas Sinkjær, tilføjer, at den nye forskning måske kan kaste en Nobelpris af sig en dag.

De 12 forskningsbevillinger er udvalgt fra et felt på 186 såkaldte interessetilkendegivelser.