Dansk rumraket klar

På Refshaleøen i København står en ni meter stor raket, som snart skal afsendes

Copenhagensuborbitals - raket der står på Refhaleøen. Det er kunstner og ubådsbygger Peter Madsen tv der har bygget raketten og senere vil skydes op i den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To ildsjæle trodsede finanskrisen, og er nu tæt på at gøre deres drengerøvsdrøm til en højtflyvende virkelighed. Om få uger vil de affyre en hjemmebygget raket ud i rummet.

Tilbage i maj 2008 lagde Kristian von Bengtson og Peter Madsen en plan. De ville bygge en personbemandet rumraket og derved gøre Danmark til den blot fjerde nation, som sender et menneske i rummet.

Planen nærmer sig nu virkeligheden for allerede om få uger, skal den første prøveaffyring finde sted øst for Nexø, Bornholm. Raketten vil ikke have mennesker med i denne omgang, for som Peter Madsen forklarer, er risikoen for, at det går galt, stor:

»Jeg ser tre mulige scenarier. Enten lykkedes det, ellers crasher den, eller også kommer den slet ikke af sted. Jeg vurderer, at der er lige står chance for de tre udfald. Det kræver en række prøveaffyringer før vi er klar til at sende et menneske med op.«

Raketten skal på sigt rumme Peter Madsen, som er den ene af de to drivkræfter bag raketprojektet, men Peters partner, Kristian von Bengtson vurderer, at den bemandede opsending kan have lange udsigter:

»Det er ikke til at sige, hvornår vi er klar. Det afhænger af mange ting. Men et sted imellem tre og ti år vil formentlig være realistisk.«

Peter og Kristian har ikke været alene om projektet. De er drivkræfterne bag Copenhagen Suborbitals, en non-profit og open source rumfartsorganisation, der er baseret alene på sponsorer og dedikerede frivillige.

»Vi har 20 meget aktive frivillige, som bidrager med deres professionelle viden i deres fritid,« forklarer Kristian von Bengtson

50.000 euro og en føntører
Hele projektet er startet under finanskrisen, og er indtil videre gennemført uden en krone fra statskassen.
»Projektet er finansieret gennem tilskud fra over tusind private og en række virksomheder. Vi har ikke ansøgt om penge fra staten, da erfaringer fra min tid i NASA viser mig, at statsstøtte hurtigt kan forsvinde, og stoppe et projekt,« siger Kristian von Bengtson.

Alligevel er det lykkedes at skaffe penge sammen til at bygge den første raket, noget man skulle tro var umuligt, hvis man kigger på NASAs budgetter for opsendelse af en raket. Projektet har nemlig vist, at rumfart ikke nødvendigvis koster millioner, og raketten indeholder da også skruer og møtrikker fra Harald Nyborg og Bilka, samt en føntører til under 100 kroner.

»Hele opsendelsen kommer til at koste 50.000 Euro. Derved viser vi også, at rumfart godt kan lade sig gøre, oven i købet under en finanskrise og uden at bruge en krone af skatteydernes penge. Det er lidt fedt at kunne sige,« forklarer Kristian von Bengtson.