Dansk programmørguru hædret med IT-pris

Anders Hejlsberg - manden bag tre programmeringssprog, som på afgørende vis har ændret programmørernes måde at arbejde på - blev modtager af den fornemste pris i den danske IT-verden.

Anders Hejlsberg er et internationalt navn i programmørverdenen, som han har vendt op og ned på med sine programmeringssprog. Gennem mange år har han arbejdet for Microsoft. Arkivfoto: Dan Levine, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DAN LEVINE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der vankede stort og langvarigt bifald, da en af Danmarks helt store programmører, Anders Hejlsberg, torsdag aften blev hædret med den danske IT-verdens fornemste pris.

Anders Hejlsberg, født 1961, er en af de 14 »technical fellows« (chefarkitekter) i Microsoft og eneste ikke-amerikaner og har rapporteret direkte til Microsofts topchef Bill Gates. Han har boet i USA siden 1987 og opfandt allerede som 19-årig programmeringssproget Turbo-Pascal og senere programmeringssproget Delphi. Kom til Microsoft i 1996 for at vinde krigen mod Suns Java-programmeringssprog. Han står senest bag programmeringssproget C# (udtalt »c sharp«).

Eleverne overtog fra lærerne

Prisen blev overrakt på brancheforeningen IT-Branchens årsmøde i Christian IVs gamle børsbygning i København.

IT-Prisen er uddelt i 23 år og gives til personer, der har stået for nyskabelser inden for IT. De seneste to års modtagere er direktør for Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, og direktør i Sitecore, Michael Seifert, og de var begge med til at udpege årets modtager.

Anders Hejlsberg har på afgørende vis ændret på den måde, som software programmeres på. Han læste til ingeniør men nåede aldrig at blive færdig, før han flyttede til Californien.

»Jeg startede på Holte Gymnasium midt i 1970erne. Det var et af de første gymnasier, der gav eleverne adgang til computere - med 32 megabyte harddisk. Efter to møder i dataklassen, hvor lærerne lærte os noget, skiftede det, og så lærte vi lærerne resten,« fortalte han anekdotisk ved prisuddelingen.

Stolt prismodtager

Og han var rørt over hæderen.

»Det er meget betydningsfuldt for mig at få prisen efter alle de år. Det er altid godt at få priser, men det er endnu bedre at få en pris af folk, som man respekterer,« lød det stolt fra prismodtageren, der bor i Seattle med sin kone og fire børn.

IT-prisen blev første gang uddelt i 1991, dengang til stifteren af 2M Invest, Michael Mathiesen. Senere har f.eks. daværende Oticon-direktør Lars Kolind, daværende IT- og forskningsminister Frank Jensen, brødrene Erik og Preben Damgaard og IT-milliardær og -iværksætter Ib Kunøe fået prisen.