Dansk forskning vækker opsigt

Flere nye, opsigtsvækkende danske forskningsprojekter er netop lagt frem på en stor international konference.

Gravide kvinder risikerer hjerteproblemer, hvis de er overvægtige. Flere nye danske forskningsprojekter er netop lagt frem på en stor international konference. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEANNE KORNUM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folk med psoriasis har større risiko for at få diabetes end andre mennesker, viser en ny dansk undersøgelse skriver videnskab.dk.

Undersøgelsen involverer hele den danske befolkning, og den bekræfter en tidligere mistanke om, at psoriasis-patienter i højere grad får diabetes end andre. Det er bare et af de danske forskningsresultater, der netop er blevet præsenteret på en stor international forskerkonference i München.

Kronisk alarmberedskab

Når man har psoriasis, har man en kronisk betændelsestilstand i huden. Diabetes er også karakteriseret af kronisk betændelse og af, at kroppen hele tiden er i alarmberedskab.

»Den kroniske alarmtilstand kan måske forklare, at disse patienter har en øget risiko for at få hjertekarsygdomme og diabetes,« sagde doktor Ole Ahlehoff fra Københavns Universitetshospital på en pressekonference ved den store europæiske hjertekonference arrangeret af European Society of Cardiology.

Ole Ahlehoff har været med til at lave den danske undersøgelse, som inkluderer mere end fire millioner mennesker, hvoraf cirka 50.000 har psoriasis. Forskerne fulgte testpersonerne i 13 år.

125 millioner mennesker i verden er ramt af psoriasis.

Mere fokus på psoriasis-patienter

Undersøgelsen viste, at psoriasis-patienter generelt har større risiko for at få diabetes end folk, som ikke har psoriasis, og at risikoen bliver større, jo alvorligere psoriasissen man har.

Resultatet ændrede sig ikke, når forskerne tog højde for alder, køn, socioøkonomisk status, brug af medicin og andre faktorer, der kan påvirke risikoen for at få diabetes.

»Resultaterne supplerer tidligere forskning, der viser, at psoriasispatienter har en øget risiko for at få hjertekarsygdomme og metaboliske sygdomme. Vi bør skærpe opmærksomheden på denne store gruppe patienter og gøre mere for at finde ud af, hvilke skridt vi kan tage for at reducere deres risiko for at få hjertekarsygdomme,« sagde doktor Ole Ahlehoff på pressekonferencen

Dansk forskning i hjerteflimmer

Flere danske forskere fremlagde opsigtsvækkende forskningsresultater på den europæiske konference i München.

For eksempel præsenterede doktor Deniz Karasou fra hjertekar-forskningscentret i Gentofte en undersøgelse, der viser, at overvægtige gravide har øget risiko for at få hjerteflimmer.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i cirka 271.000 tilsyneladende sunde danske kvinder mellem 20 og 50 år, der fødte børn i perioden 2004-2009.

»Vi fandt ud af, at overvægt øger risikoen for hjerteflimmer hos tilsyneladende sunde og fertile kvinder,« sagde doktor Deniz Karasou ifølge en pressemeddelelse fra forskerkonferencen i München.

»Udfordringerne med at bekæmpe både overvægt og hjerteflimmer er tydeligvis blevet større, de er på niveau med epidemier og stiger til toppen af sundhedsrelaterede bekymringer. Strategier, der fører til, at folk taber sig, kan måske også føre til et fald i udfordringerne med hjerteflimmer,« sagde Deniz Karasou også.

Kvinder har større risiko for hjerteflimmer

Hjerteflimmer og overvægt er blandt de største og mest udbredte sundhedsmæssige problemer i den vestlige verden, og begge tilstande er forbundet med forøget dødelighed og sygelighed.

Selv om unge mennesker sjældent får hjerteflimmer, viser flere og flere forskningsresultater, at genetisk disposition, betændelsestilstande, søvnapnø, for meget alkohol og faktisk også for meget fysisk træning kan resulterer i, at hjertets slag ryger ud af takt, hvis man samtidig er overvægtig.

Et andet dansk forskningsprojekt, der blev fremlagt på den europæiske konference viser, at kvinder over 75 år med hjerteflimren har større risiko for at få et slagtilfælde end mænd.

Forskerne bag de to nye danske studier har brugt oplysninger fra det danske nationale register til at undersøge forskellige faktorer, der kan påvirke risikoen for at få hjerteflimmer.

Læs hele artiklen på videnskab.dk.