Dansk forsker løser gåden om »den mystiske Carlsen«

Adam Jon Kronegh fra Rigsarkivet har løst en international, historisk gåde. Han har identificeret den ukendte »Carlsen«, som for 151 år siden var med til at skrive ubådshistorie – og »Carlsen« viser sig at være fra Ærø.

Det tog Adam Jon Kronegh otte år at knække hemmeligheden om den mystiske Carlsen, som svenskerne havde taget til sig som en af deres. Men han var dansk og fra Ærø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Julie Avery

De vidste, at han hed »Carlsen« eller »Carlsson«, og de havde fundet hans kranium og dele af hans skelet, hans sko og hans pung.

De vidste, at han havde et hul mellem fortænderne, og at han kort forinden var indvandret til USA, og de vidste, at han var død om bord på den første ubåd, som sænkede et skib i krig.

Men hvem var han? Hvem var den mystiske Carlsen?

151 år efter hans ubåd gik ned, 15 år efter at marinearkæologer hævede den igen, har en dansk researcher nu fundet svaret.

Den mystiske Carlsen hed Johan Frederik Carlsen, han var skomagersøn fra Ærø, og han forlod den lokale skole med de ringest tænkelige karakterer og den størst mulige eventyrlyst – og eventyr fik han, og eventyr døde han af. Det er researcher Adam Jon Kronegh fra Rigsarkivet, som efter otte års søgen i folketællinger, skibsregistre og lægdsruller har løst mysteriet og dermed føjet en brik til både dansk og amerikansk historie. For Carlsen var ikke en almindelig indvandrer, som landede i USA midt i den amerikanske borgerkrig og døde i den.

Først blev han en helt i Sydstaterne som styrmand på et sørøverskib, der røvede nordstatsskibe op langs Atlantkysten, og dernæst meldte han sig frivilligt som besætningsmedlem på »Hunley«, en primitiv ubåd, som to gange var sunket under prøvesejladserne og havde druknet 13 besætningsmedlemmer.

En ubåd havde aldrig før sænket et fjendtligt skib i krig, og ideen var bedre end udførelsen, men Sydstaterne var desperate for at bryde Nordstaternes havneblokade – og i februar 1864 stod »Hunley« ud fra Charleston i South Carolina. Carlsen og hans kolleger drev ubåden frem med håndsving, og ude foran havde de en sortkrudtsbombe, som de skulle støde ind i fjendeskibet og sænke det.

Det lyder som selvmord, men Carlsen og hans kolleger gjorde det – og bagefter forsvandt de.

Dansk specialist på opgaven

»Hunley« blev hævet i år 2000 og var – og er – en amerikansk sensation, og besøgende flokkes til det kæmpeakvarium i Charleston, hvor ubåden holdes under vand. Den danske marinearkæolog Maria Jakobsen leder udgravningen af ubåden, og hendes team spænder fra røntgenspecialister til genea­loger og eksperter i ansigtsrekonstruktion – og »Carlsen« har været en gåde indtil nu.

Organisationen »Friends of Hunley« er nu i gang med at finde efterkommere af Johan Frederik Carlsen, så eksperter kan sammenligne DNA fra resterne af Carlsen med hans efterkommere. Ved skæbnens mærkværdighed er de pågældende efterkommere blevet fundet i South Carolina, samme sted som danskeren stod til havs og forblev til havs.

LÆS HELE MAGASINHISTORIEN: Mysteriet om den 8. mand