Dansk forsker: Det kan være Jesus på ligklædet

En ny undersøgelse når frem til, at katolikkernes vigtigste relikvie, Jesu ligklæde i Torino, er et fupnummer fra middelalderen. Men en dansk ekspert afviser undersøgelsen og siger, at det tydelige aftryk af en krop på ligklædet sagtens kan stamme fra Jesus.

Nogle vil se det som det ligklæde, der dækkede Jesus, da han blev gravlagt for godt 2.000 år siden. Andre vil se det som et fupnummer fra middelalderen, der skulle lokke pilgrimme og dermed penge til Torino. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

Utallige turister og katolikker vil valfarte til domkirken i Torino i Italien, når den til foråret igen lader besøgende få adgang til at se et af de mest omstridte og mest berømte kristne relikvier, Jesu ligklæde.

Nogle vil se det som det ligklæde, der dækkede Jesus, da han blev gravlagt for godt 2.000 år siden. Andre vil se det som et fupnummer fra middelalderen, der skulle lokke pilgrimme og dermed penge til Torino.

På ligklædet er der som et slags billede i negativ et aftryk af et ansigt og en krop, der ifølge myten om ligklædet er Jesus’.

Derfor vil resultatet af et nyt forsøg foretaget af forskere fra universitetet i Pavia i Italien formentlig blive modtaget med blandede følelser, ligesom forsøget formentlig heller ikke bliver det sidste, der ser nærmere på katolikkernes vigtigste relikvie.

Forskerne har ved hjælp af middelalderlige teknikker skabt en kopi af klædet. De har først lagt et klæde på en frivillig model, derefter har de behandlet det med pigment, og til sidst har de bl.a. varmet klædet i en ovn, vasket det og fjernet pigmentet.

Men de lod en smule pigment sidde i klædet, og på den måde har de skabt et krops- og ansigtsaftryk akkurat som på det rigtige ligklæde.

Fupnummer

Det betyder ifølge forskerne, at ligklædet i Torino er et fupnummer, hvilket de også mener bliver bekræftet af, at kulstof-14-prøver tidligere er nået frem til, at ligklædet er lavet mellem år 1260 og 1390.

Læge og forfatter til bogen »Det sande ansigt« om ligklædet i Torino Niels Svensson er skeptisk over for det nye forsøg. Han mener, at det italienske klæde »sagtens kan være ægte«.

»Der er altså ikke fundet spor af pigment på selve billedet af ansigtet på ligklædet,« siger Niels Svensson, der er medlem af den såkaldte Shroud Science Group: »Hvis man ser på måden, klædet er vævet, tyder det på, at det stammer fra Mesopotamien. Altså har det alderen. Desuden er der på klædet fundet pollen fra områderne omkring Dødehavet og Jerusalem. Altså passer geografien. Dertil kommer, at der er fundet partikler i klædet fra limsten, der kun findes i Jerusalem.«