Danmark under massivt cyberangreb

Heldigvis er det kun en øvelse, når Danmark i dag er mål for en regulær cyberkrig. Formålet er at teste beredskabet i hele Europa.

Brugerne bliver mødt af en fejlside, når en tjeneste er lagt ned af DDoS-angreb. I dag er Danmark et af målene for et massivt angreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM JAE-HWAN

I disse timer hagler et digitalt bombardement nedover Danmark, der potentielt kan blive ramt af op mod 1.000 såkaldte DDoS-angreb - en teknik, der ofte benyttes når cyber-aktivister forsøger at bruge nettet til at ramme myndighederne. Selv om metoden er ægte nok, er angrebene heldigvis ikke virkelige, men derimod blot en del af Europas største cyberøvelse.

Øvelsen har til formål at teste beredskabet og samarbejdet på tværs af Europa. Den omfatter mere end 300 sikkerhedseksperter fra hele kontinentet og foregår blandt alle EUs medlemsstater.

Mens de mange DDoS-angreb i dag er simulerede, er den slags angreb meget anvendte i virkeligheden - blandt andet af aktivistgruppen Anonymous, der nærmest har gjort DDoS-angrebet til sit varemærke. Ideen er, at få et stort antal computere til at gå ind på samme website samtidig, hvorefter websitet bukker under på grund af de mange forespørgsler.

Botnet

Ofte bruges helt almindelige menneskers computere til angrebene. Det kan lade sig gøre, hvis computerne er blevet inficeret af virus, der sætter en bagmand til at kontrollere dem i et såkaldt botnet, som man kan leje sig adgang til at styre, hvis man har skumle hensigter.

I går blev de svenske domstole og flere andre svenske myndigheder udsat for angreb fra netop Anonymous, der bruger angrebene som et middel til at demonstrere deres utilfredshed med sagen om Wikileaks-stifteren Julian Assange, som Sverige længe har forsøgt at få udleveret for at stille ham for en dommer i to sager om voldtægt.

DDoS-angreb kan være yderst lammende, efterhånden som nettet er blevet mere og mere vigtigt for kommunikationen, og i Danmark arbejdes der målrettet mod at digitalisere hele den offentlige sektors samspil med både private borgere og virksomheder. Et massivt cyberangreb vil derfor kunne lamme Danmark.

Simulering

I dag er der dog blot tale om en simulering - men dog en simulering, der udvikler sig som minutterne går, forklarer Thomas Lund-Sørensen, der er daglig leder af projektenheden for cybersikkerhed, under Forsvarsministeriet.

- Vi har netop fået oplysninger om, at SKAT er under angreb. Det vidste vi ikke på forhånd, selv om vi for nogle dage siden fik et varsel om, at noget var under udvikling. Lige nu sidder vi og kigger på vores systemer for at se, om andre også er under angreb, så vi kan være forberedte, hvis det breder sig, lyder hans rapport om situationen lige nu.

I praksis er det næsten umuligt at gøre noget ved et DDoS-angreb i stor skala, men der er enkelte metoder, man kan forsøge sig med - herunder et internationalt samarbejde, som kan medvirke til at identificere, hvor angrebet kommer fra.

- Men det er også meget omkostningsfuldt for dem, der angriber. Så ofte går det over af sig selv igen, når det sker i virkeligheden, siger Thomas Lund-Sørensen.