Danmark stoler mere på Google end nabolande

Mens lande som Tyskland, Norge og Sverige begrænser Google-tjeneste, tøver Danmark, selvom programmet ifølge eksperter overtræder den lov, der skal beskytte personoplysninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af private og offentlige danske virksomheder bruger Google Analytics - en gratis nettjeneste, som analyserer trafik på hjemmesider, skriver Politiken. Men dermed overtræder de loven om beskyttelse af personoplysninger, mener flere eksperter i it-sikkerhed.

Norges datatilsyn har netop kendt brugen af Google Analytics ulovlig. Årsagen er, at de cookies, som Google Analytics på vegne af virksomheder anbringer i brugernes private computere, røber pc’ernes såkaldte ip-adresser til Google. Og da EU, hvis lovgivning Norge læner sig op ad, definerer ip-adressen som en personoplysning, er det forbudt, medmindre brugerne udtrykkeligt giver tilladelse til det.

Det er heller ikke lykkedes nordmændene at få klart svar på, om Google bruger de oplysninger, der indsamles via Google Analytics, til andre formål end analyse af trafik på websider. Hvis det sker, er også det ulovligt. De norske virksomheder har fået indtil 10. september til at indhente svar på datatilsynets spørgsmål.

Også de tyske og svenske myndigheder er kritiske i forhold til brugen af Google Analytics. Efter flere års forhandlinger lykkedes det for knap et år siden Tyskland at tvinge Google til blandt andet at anonymisere tyske brugeres ip-adresser. Og Sveriges Datainspektionen kræver i dag, at Google anonymiserer ip-adresserne, der i følsomhed groft sagt kan sammenlignes med et privat telefonnummer.

I Danmark har banken Nordea valgt ikke at bruge Google Analytics, netop fordi man ikke vil udlevere personoplysninger. Heller ikke Danske Bank bruger Google Analytics på sin hjemmeside.

- Efter min opfattelse er det piv-ulovligt at bruge Google Analytics«, siger Ivan Bager, webanalytiker i Nordea:

- Virksomhederne videregiver adfærdsdata til tredjepart uden deres kunders eksplicitte accept, og det må man ikke.

Politiken har talt med flere it-eksperter, som er enige med Ivan Bager.I Danmark er det Datatilsynet, som skal holde øje med, at persondataloven bliver overholdt.

- Vi har indtil nu ikke prioriteret at rejse en sag om, hvor vidt det er lovligt for danske virksomheder at bruge Google Analytics. Men vi følger sagen i Norge«, siger kontorchef i Datatilsynet Lena Andersen.

BNB