Danmark støtter afskaffelse af udlandsmobilpriser

EUs planer om at afskaffe udlandspriser på at bruge mobiltelefonen og computeren får fuld opbakning af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Det skal ikke koste ekstra at bruge mobiltelefonen og computeren i andre EU-lande, og det støtter Danmark. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark bakker fuldt op om at få afskaffet udlandstaksterne for at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen, så priserne i de andre EU-lande vil blive, som om man var herhjemme.

Det fastslog erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), som er øverst ansvarlige for det danske telemarked, på telebranchens årsdag, Tele2014, onsdag hos Dansk Industri.

I mandags stemte endnu et af Europaparlamentets udvalg for at afskaffe de særlige udlandspriser - såkaldt »roaming« - fra udgangen af 2015.

For dyrt at høre Johnny Cash

»Det at arbejde internationalt for at nedbringe roamingpriserne vil sikre en meget større udbredelse af teknologier og sikre en stadig stigende vækst i branchen. Og de fleste vil bare have, at tingene virker. Så at det koster 16 kroner i et andet EU-land at streame Johnny Cashs »Ring of fire« - det er for dyrt,« sagde Henrik Sass Larsen humoristisk med henvisning til sin egen musiksmag.

Afskaffelsen af roaming er en del af den store telepakke, som EU-Kommissionen har fremlagt med det formål at gøre telemarkederne i de 28 EU-lande mere ens og - særligt hvad roaming angår - at sørge for, at folk tør bruge deres udstyr, når de rejser, i stedet for at slukke for det. Det går nemlig imod tankerne om et frit EU, hvor alle kan rejse og arbejde, hvor de vil. EU-Kommissionen mener, at en fjernelse af roaming godt nok i første omgang vil koste teleselskaberne penge, men at disse kommer ind igen, fordi folk vil begynde at bruge deres mobiltelefoner og computere på farten.

»Vi er blevet kritiseret for at fjerne en højindtægtsstrøm til teleselskaberne ved at fjerne roaming. Men der er meget, meget lidt, der berettiger de høje takster - især de takster, som teleselskaberne tager af hinanden. Det er vi nødt til at ændre for at gøre det bedste for Europas økonomi. Naturligvis er det ikke populært overalt, men teknologien er nået så langt, at der ikke er nogen virkelig omkostning ved roaming. Derfor skal teleselskaberne tage den virkelige pris, som dækker de reelle omkostninger,« sagde Pearse O'Donahue, som leder EU-kommissær Neelie Kroes' kabinet og dermed er primus motor for telepakken.

Voldsomt tidspres

Der er et voldsomt tidspres på for at få telepakken halet i land og sikret politisk opbakning, inden der i maj holdes valg til Europaparlamentet og til efteråret skal vælges ny EU-Kommission.

De intense forhandlinger og mange afstemninger kan dog udmærket føre til ændringer i hele eller dele af telepakken.

»Det kan alt sammen ændre sig meget over de næste få måneder,« sagde James Allan, som er partner i analysefirmaet Analysys Mason og har særligt fokus på netop telepakken, der også rummer spørgsmålet om netneutralitet - at alle skal have lige adgang til alt på nettet, uden at internetudbyderne indlægger begrænsninger.