Danmark med i verdens største teleskop

Danmark investerer millioner i gigant-teleskop, der bl.a. vil kunne afsløre tegn på liv i fjerne planeters atmosfære.

Med det nye kæmpeteleskop vil man bl.a. kunne optage billeder af individuelle stjerner i fjerne galakser. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er nu officielt med i opbyggelsen af verdens i særklasse største teleskop, det europæiske Extremely Large Telescope (E-ELT), der for en pris på omkring otte mia. kr. skal opføres på en bjergtop i det nordlige Chile.

Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, Aarhus Universitet og DTU Space underskrev således mandag en kontrakt med European Southern Observatory (ESO) om at investere 37 mio. kr. i det ambitiøse projekt - en aftale, der giver danske virksomheder mulighed for at byde på kontrakter i forbindelse med opførelsen.

- Med ELT teleskopet vil vi for første gang kunne afsløre, om jordlignende planeter omkring de nærmeste stjerner bebos af levende organismer, udtaler astrofysiker Uffe Gråe Jørgensen, der sidder med i ESOs bestyrelse.

Han tilføjer, at biologisk aktivitet på en planet vil kunne ses på lysårs afstand med det kommende teleskop.

ELT bliver verdens største kikkert, når det ifølge planen står færdigopført i 2023.

Det bliver 4.000 ton tungt og får et gigantisk spejl med en diameter på næsten 40 meter.

Det vil gøre det i stand til at samle 15 gange mere lys end de største teleskoper i dag og optage billeder, der er ti gange skarpere end rumteleskopet Hubble.

- Den gode billedkvalitet vil betyde, at man kan se individuelle stjerner i fjerne galakser - ikke bare i vores egen Mælkevej og de allernærmeste galakser, men ud til helt andre kosmiske omgivelser, som f.eks. den nærmeste store galaksehob, der ligger 60 millioner lysår herfra, siger Uffe Gråe Jørgensen i en pressemeddelelse fra Niels Bohr Institutet.

Læs mere om European Extremely Large Telescope her.